Prețul grâului în Portul Constanța! Date de ultimă oră din piața cerealelor

21

Noul raport al americanilor privind producția de cereale din Statele Unite ale Americii a produs un mic șoc pe bursa de la Chicago, însă efectul nu s-a resimțit și în Europa. Cotațiile din Portul Constanța s-au păstrat săptămâna aceasta la un nivel constant, iar prețul grâului este astăzi în jurul valorii de 212 euro/tonă.

”Agenția de Statistică a Statelor Unite (NASS) a eliberat un raport care ne arată cu certitudine că ei au o producție mai mare de grâu față de cât cotau. Au raportat o producție mai mare cu 2,1 milioane de tone față de estimările lor inițiale. Stocurile au crescut în Statele Unite, nu cu mult, dar au influențat piețele. În orele următoare după eliberarea raportului, Chicago Board of Trade a fost însângerată, minus 37 cenți/tonă la grâu pentru indicația decembrie 2023.

A doua zi, lucrurile au început să se coaguleze, iar grâul a câștigat 18-20 cenți/tonă, iar astăzi ne aflăm într-un ansamblu în care grâul, pe piața europeană, nu prea s-a clintit. Am văzut un declin de 3-4 euro/tonă, iar cotațiile în Portul Constanța au rămas oarecum la fel, cu un indice negativ de maximum minus 2-3 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole și fondator AGRI Column, la Digi24.

Totodată, potrivit specialistului, se pare că există informații din ce în ce mai concrete cu privire la repunerea în funcțiune a coridorului cerealelor. Momentan, însă, nu se știe cu certitudine dacă sau când va fi reluat acesta.