Prețul grâului la recoltare, în 2024, în Portul Constanța! Zile negre pentru fermieri

6

Prețul grâului merge din rău în mai rău, iar scăderile nu se vor opri aici, avertizează specialiștii în domeniu. Odată cu apropierea perioadei de recoltare, valorile vor coborî din ce în ce mai mult, astfel că fermierii vor avea nevoie de producții uriașe pentru a-și putea acoperi costurile.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, Cezar Gheorghe, fondator AGRI Column și expert în piețele de mărfuri agricole, a explicat situația actuală de pe piața cerealelor, oferind și o predicție în ceea ce privește prețul grâului în perioada de recoltare din 2024.

”Trendul este de scădere accelerată, provocată o dată din fundamente, care nu sunt altceva decât originile care generează marfă, iar în al doilea rând din decizia politică a Statelor Unite, prin Federal Reserve, de a nu scădea sub nicio formă dobânda de referință. În luna ianuarie, în loc să atingă pragul de 2,9% la inflație, au rămas la 3,1%, astfel s-au evaporat toate șansele să scadă dobânda și să intre fondurile de investiții să joace pe burse.

Acum să trecem la fundamente. Avem Rusia care rămâne cu recoltă de grâu nevândută, care trebuia pe 15 februarie să intre într-un maxim de 24 de milioane de tone la grâu, dar acum se gândesc să o facă la 28 de milioane. Avem o Rusie care se chinuie să țină prețul ridicat, dar nu poate, pentru că marfa ucraineană a basculat în Uniunea Europeană, iar UE primește cu vârf și îndesat ceea ce am primit noi în 2022. Marfa lor este captivă, nu poate fi vărsată în piața locală, marfa ucraineană îi ia locul, iar marfa UE rămâne neexportată. Stocurile presează pe Uniune, nu pot să vândă și, implici, vine decelerarea și scăderea prețurilor.

Concomitent, în Statele Unite, ei au un raport de stare a culturilor acolo. Gradul de culturi aflate în teritorii afectate de secetă moderată sau ridicată este de 12% astăzi, față de 57% acum un an. Asta înseamnă că oamenii aceia stau foarte bine în ceea ce privește cultura grâului la nivelul continentului nord American.

Cred că am dat destule elemente ca să înțeleagă lumea că trendul trebuie să fie de scădere și, cu iertare o spun, s-ar putea să vedem 175 de euro/tonă, preț în Portul Constanța la recoltare”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

video
play-sharp-fill