Prețul grâului se duce în cap! Când trebuie vândută marfa din noua recoltă

4

Prețul grâului este în cădere liberă de ceva vreme, iar perspectivele pentru perioada următoare nu prezintă semne de încetinire a acestui fenomen. În acest context, specialiștii îi sfătuiesc pe fermieri să se gândească încă de pe acum la încheierea unor contracte pentru o parte din recolta anului 2023, ca să se asigure că nu vor ieși în pierdere.

Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, a prezentat la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, o analiză detaliată legată de piața și prețul grâului în acest moment.

”În sfârșit, fermierii români au început să vândă grâu, ceea ce e un lucru foarte bun, pentru că piața grâului nu mai are cum să fie susținută din punct de vedere al prețului. În decembrie 2021, România avea exportate 4 milioane de tone de grâu. România în decembrie 2022 avea exportate 2 milioane de tone de grâu. Diferența dintre cei doi ani este un import de aproape 700.000 de tone de grâu din Ucraina. Cu alte cuvinte, putem spune că am exportat doar 1,3 milioane de tone anul trecut.

Fermierii români au păstrat marfa în ideea că va mai crește prețul. Nu are cum să mai urce, nu vedem în perioada următoare un trend pozitiv al grâului sub nicio formă. Chiar aș încuraja fermierii să fie limpezi în gândire, să încerce să antameze forward, pentru recolta nouă, măcar 10-15-20% din recolta nouă.

La ora actuală, toate premisele pentru emisfera nordică sunt pozitive în ceea ce privește recoltele. Mai mult, Federația Rusă va rămâne cu un stoc de marfă nevândută, de minim 15 milioane de tone. (…) Credem că fermierii ar trebui să vândă forward sau să se axeze pe instrumentele de hedging, să securizeze un preț pe Euronext”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV.

Pentru analiza completă, vă invităm să urmăriți înregistrarea emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”, pe canalul de youtube AGRO TV.

video
play-sharp-fill