Prețul laptelui la poarta fermei – S-a mai schimbat ceva pentru crescătorii de vaci?

2

Prețul laptelui rămâne un subiect sensibil pentru crescătorii de vaci. Pe parcursul ultimului an, din ce în ce mai mulți fermieri au ales să renunțe la creșterea bovinelor pentru lapte, din cauza faptului că prețul pe care îl primeau de la procesatori pentru lapte nu era suficient nici măcar cât să le mențină afacerile pe linia de plutire. 

Astăzi, situația nu pare mult schimbată, deși mai există și cazuri de fermieri care reușesc să-și păstreze afacerile la un nivel acceptabil.

”Acum vă pot spune cât este: 2,5 lei/litru plus TVA. Dacă ar fi fost 3 lei/litru, ar fi fost excelent, așa cum a fost în perioada de iarnă din 2022-2023. Și acum, pe 2,5 lei/litru, suntem pe linia de plutire, nu avem un câștig. Cu 3 lei era un preț care acoperea toate cheltuielile și aveam și ceva profit.

Noi avem niște contracte cu un procesator, un contract care este de 20 de ani, iar el respectă și își ia tot timpul cantitățile de lapte. Niciodată nu ni s-a refuzat o cantitate de lapte și e serios și din punct de vedere al plății, în primele zile ale lunii plătește suma pe care noi am agreat-o în contracte. (…) Noi avem un preț negociat, acum depinde și de calități, și de cantități. Firma la care dăm noi este o firmă care ține foarte mult la calitate, iar mie nu mi s-a întâmplat, în 30 de ani, să mi se refuze lapte că nu are calitățile necesare”, a precizat fermierul Constantin Anghel pentru AGRO TV.

Dacă fermierul din județul Călărași spune că prețul pe care îl primește azi îi permite să rămână pe linia de plutire, situația este mai gravă în alte zone ale țării. În județul Botoșani, spre exemplu, crescătorul Iulian Siminic susține că prețul laptelui la poarta fermei sale este de 1,8 lei/litru. La un astfel de preț, fermierii merg în pierdere și nu e de mirare că din ce în ce mai mulți aleg să abandoneze această ramură a zootehniei și să se orienteze spre altceva.