Prețul laptelui, mai mic cu 7% față de 2014

482

Piața pentru lapte este suprasaturată, iar producțiile la nivel mondial sunt în creștere. Prețurile, însă, sunt cu 7 procente mai mici față de anul trecut și cu 50% sub maximul atins în luna februarie 2014. Potrivit un raport Rabobank, până la jumătatea anului viitor, producătorii de lapte își vor reduce producția în exces.

Piața pentru lapte rămâne oarecum acră, fiind supra-saturată. Potrivit Rabobank, producția este încă în creștere. Prețurile sunt cu 7% mai mici, față de un an în urmă și cu 50% sub maximul lor, în februarie 2014. Însă, prețurile la licitațiile de lactate au crescut cu 63% din august.  Rabobank precizează însă că, până la jumătatea anului viitor, producătorii de lapte își vor reduce producția în exces.

Specialiștii mai atrag atenția asupra schimbărilor climatice care afectează producția agricolă și duce la creșterea prețurilor la alimente, inclusiv va duce la creșterea prețului la lapte.

În ceea ce privește România, prețul laptelui este în creștere, după cum indică datele firmei italiene de consultanță în domeniul industriei lactatelor, Clal. Astfel, prețul laptelui la poarta fermei, în România a crescut în luna iunie, față de luna ianuarie cu 2,9% exprimat în euro, creștere datorată însă întăriri leului în raport cu moneda europeană. În lei prețul laptelui a rămas nemodificat, situându-se la 1,24 lei/litru.

Fermierii români vând cel mai ieftin lapte din Europa dacă am face excepție de fermierii lituanieni, care ocupă ultima poziție la acest capitol. Fermierii români reușeau în luna martie să vândă laptele mai scump decât cei din Polonia și Ungaria, când la poarta fermei pentru un litru de lapte se ofereau 1,26 lei. Potrivit datelor DG AGRI, fermierii din Cipru obțin cel mai bun preț din Europala lapte 2,52 de lei.  Fermierii din principalele forțe agricole ale Europei, Germania și Franța au vândut un litru de lapte cu un preț de 1,51 lei, respectiv 1,40 lei. Cei din urmă au fost depășiți de vecinii bulgari care și-au vândut marfa cu un preț de 1,47 lei pe litru.

Alexandru Andronache