Prețul oleaginoaselor în Portul Constanța – Cu cât se vând rapița și floarea soarelui

4

La fel ca în cazul cerealelor, piața oleaginoaselor din ultima săptămână a adus creșteri semnificative de prețuri, pe fondul unor factori geopolitici, economici, dar și meteorologici.

Rapița a ajuns la un nivel de 435 de euro/tonă în Portul Constanța, iar problemele în ceea ce privește producția de anul acesta la nivel european par din ce în ce mai grave.

”La rapiță sunt mari probleme, este sub o presiune fantastică, pentru că în nordul Poloniei a înghețat efectiv. Polonia este responsabilă de 18% din producția unională, iar în Polonia a înghețat rapița, a devenit casantă, au fost temperaturi de minus 6-7 grade pe perioada nopții și sunt probleme.

Uleiul de palmier generează și el o tracțiune intensă pe rapiță, dar să vedem unde se oprește. În complexul oleaginoaselor, totul se leagă de China. China consumă foarte mult ulei vegetal și dacă cere și cumpără, toate pleacă în sus”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

În ceea ce privește floarea soarelui, prețul semințelor a fost influențat în principal de un factor geopolitic.

”Semințele de floarea soarelui au luat și ele un boost inițial de 20 de dolari/tonă, datorită unui factor geopolitic. Rușii au bombardat și au avariat o unitate de procesare a unei entități din Singapore, în Pivdennyi. Astfel, emoția a generat o creștere în prețul uleiului și semințelor de floarea soarelui: 425-430 dolari/tonă pentru recolta veche în Portul Constanța, iar pentru recolta nouă la unitățile de procesare 370-375 dolari/tonă”, a mai precizat Cezar Gheorghe.