Prețul porumbului ACUM în Portul Constanța și previziuni pentru perioada următoare

5

Deși există perspective de creștere în ceea ce privește prețul porumbului, având în vedere incertitudinea legată de recolta din Brazilia și seceta din Argentina, prețul stagnează în această perioadă și probabil va mai rămâne așa o perioadă, explică Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole.

Într-o analiză prezentată la AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura, o șansă pentru România”, specialistul a explicat motivele din spatele stagnării la prețul porumbului.

”În ciuda faptului că Argentina are problemele foarte mari pe care le are din cauza secetei, în ciuda faptului că Brazilia întâmpină foarte mari probleme din cauza ploilor și nu pot recolta soia, ca să vină apoi să planteze recolta a doua de porumb, să știți că driverul în acest moment în piață este grâul, pentru că grâul de furaj înlocuiește porumbul în rețetele de furajare. Deci porumbul poate căpăta avânt, dar este tras în jos de grâu”, a subliniat Cezar Gheorghe.

Potrivit specialistului, porumbul se vinde zilele acestea în Portul Constanța în jurul valorii de 270 euro/tonă. Perspective de creșteri foarte mari ale prețului nu există, tocmai din cauza grâului, care poate înlocui porumbul în orice moment în rețetele de furajare, dacă prețul acestuia va crește peste posibilitățile de plată ale cumpărătorilor.

Dacă la prețul porumbului nu ne putem aștepta la schimbări spectaculoase, există perspective pozitive în privința altor mărfuri, cum ar fi floarea soarelui.

”Singurul element care ne dă o nuanță pozitivă este floarea soarelui. Noi am estimat, începând de la jumătatea lunii noiembrie, o ridicare a pieței, însă nu fabuloasă. A plecat de la 520 de dolari pe tonă și a ajuns la 560-570 dolari pe tonă. Nu va merge cu mult mai sus, pentru că nu are cerere uleiul de floarea soarelui. Uniunea Europeană este cât de cât acoperită în acest moment. Ce ar putea facilita o creștere ar fi schimbarea focusului Indiei de la uleiul de palmier, la uleiul de floarea soarelui”, a mai explicat Cezar Gheorghe.