După ce am văzut cum prețul grâului se deteriorează în Portul Constanța, din cauza unor factori economici atât mondiali, cât și specifici țării noastre, se pare că prețul porumbului se duce pe același trend descendent.
Potrivit specialiștilor, prognozele actuale indică o creștere a producției de porumb la nivel global, ceea de creează o detensionare a pieței și, implicit, o scădere a prețului. Astfel, lucrurile nu arată bine pentru fermierii care mai au de vândut această marfă.
”Porumbul capătă alte conotații. Vă spunem efectiv din cifre că Argentina este notată în sus în ceea ce privește producția de porumb, de la un potențial de 54-55 milioane de tone, ei vor genera un minim de 58-59 milioane de tone. Acest lucru nu face altceva decât să compenseze scăderea din Brazilia, cauzată de scăderea suprafețelor.
Astfel, porumbul se dovedește a fi mai mult cu circa 10-11 milioane de tone în prognoza la nivel global. Acest lucru detensionează prețul porumbului și scade indicațiile. În Portul Constanța avem o indicație de 178-180 euro pe tonă, care încă se menține”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, la Digi24.