Prețul porumbului în Portul Constanța – Cu cât au crescut cotațiile

1

Piața porumbului traversează o perioadă de acalmie în aceste momente, din cauza lipsei de marfă din piață. Deși Ucraina mai are încă de exportat, volumele din piața fizică s-au diminuat, iar acum se așteaptă date mai concrete legate de recolta care va urma.

Prețul porumbului a urcat ușor față de săptămâna trecută, cu 3-4 euro, până la 180 de euro/tonă în Portul Constanța, însă România nu mai are în aceste momente marfă de trimis la export.

”La porumb, lucrurile sunt oarecum așezate, pentru că Ucraina mai are ceva de exportat, însă nu mai este așa de multă lichiditate nici acolo și prețurile au început să urce în porturile ucrainene, în cele dunărene.

România stă frumos la 180 de euro/tonă, dar nu există marfă suficientă spre a putea fi cumpărată și exportată. În schimb, pe partea cealaltă a Atlanticului, trebuie să știți că Argentina a setat un nivel de așteptări în jurul valorii de 46,5 milioane de tone, iar Brazilia ne idică un nivel de 113-114 milioane de tone. În Statele Unite se însămânțează cu mare întârziere, pentru că precipitațiile nu dau loc însămânțărilor”, a explicat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, pentru Agrojurnal Digi24.