Prețul porumbului la poarta fermei și în Portul Constanța AZI

5

Piața porumbului pare blocată în aceste momente, din cauza diferenței semnificative între prețul care se cere pe marfă și sumele pe care sunt dispuși să le ofere importatorii. Astfel, volumul de tranzacții în Portul Constanța, în ultimele săptămâni, este unul extrem de scăzut.

Potrivit lui Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, prețul porumbului la poarta fermei zilele acestea este undeva între 140-150 euro/tonă, în funcție de costurile legate de transportul până în Portul Constanța.

”La porumb avem o situație de «mexican standoff», fiecare să cu ochii ațintiți spre adversar și așteaptă să clipească, pentru că diferența dintre cât se cere pe marfă și cât se oferă este foarte ridicată, de 7-8 dolari/tonă în bazinul Mării Negre. Aceeași situație este și în Constanța, unde avem indicația de preț FOB Constanța rămasă pe loc, la 200 de dolari/tonă, de câteva zile.

Translatat pe euro, sunt 181-182 euro/tonă în FOB. Dacă scădem costurile de fobbing și acel shrink care știm cu toții că există, ajungem la un nivel de preț de 173-174 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța”, a precizat Cezar Gheorghe pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura Modernă”.