Prețul rapiței fluctuează constant pe bursele internaționale și în piața fizică, fiind dependent atât de prognozele de recoltă din Europa, Canada și Australia, cât și de ceea ce se întâmplă în piețele uleiului de palmier și soiei. Totuși, specialiștii spun că cine are rapiță și poate ține de ea, va avea câștig de cauză spre sfârșitul anului, când procesatorii se vor bate pe această marfă.
”Rămânem tributari aceleiași probleme nerezolvate de către Ministerul Agriculturii, acea conversie din juli în grame de CO2/kg de materie uscată, o măsurare a emisiilor, care trenează din 2018. (…) De aceea, fermierii români au fost păgubiți în toți acești ani cu minim 20 de euro/tonă.
Acum avem problema de competiție, avem puțină rapiță și toată lumea se bate pe ea. Se bat cei care mișcă marfa intracomunitar, avem procesatorii din piața internă, care se bat pe 1,2 milioane de tone de rapiță, față de 2,2 milioane în sezonul precedent”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea.
Cu toți acești factori luați în calcul, specialistul susține că rapița este o investiție bună pentru fermieri, pentru că prognozele de recoltă au scăzut atât în Uniunea Europeană, cât și în Australia. Prețul în Portul Constanța se situează astăzi în jurul valorii de 450 de euro/tonă, cu 15 euro sub cotația august 2024 de pe Euronext.
”Cine va putea să-și țină rapița, o parte din ea, va face un lucru bun spre sfârșit de ani. Întotdeauna, unitățile de procesare intră acum și procesează rapiță, se opresc și procesează floarea soarelui, iar apoi fac switchul înapoi spre rapiță undeva în noiembrie-decembrie, și interesul pentru rapiță crește”, a mai explicat Cezar Gheorghe.