Prețurile actuale la grâu și porumb în Portul Constanța

3

Prăbușirea prețurilor mărfurilor agricole nu s-a resimțit doar pe burse, ci și în piața fizică, iar valorile se apropie deja de cele care erau acum doi ani, înainte de începerea crizelor legate de îngrășăminte sau energie. Specialiștii susțin că anul acesta va fi unul mult mai complicat decât cel trecut, iar fermierii care nu vor ști să gestioneze situația din piață vor avea mari probleme.

În ceea ce privește grâul, recolta veche și recolta nouă se apropie cu pași repezi de o convergență în ceea ce privește prețul, iar aceasta s-ar putea atinge undeva în jurul valorii de 225 euro/tonă în perioada următoare.

”Grâul a încasat-o, și el, bine de tot. Vedem prețul grâului în Portul Constanța undeva la 230-232 euro/tonă pentru recolta veche, iar recolta nouă este indicată cu circa 10 euro mai jos, deci undeva la 220-222 euro/tonă. Firește, recolta nouă își pune amprenta, prețul scade, iar prețul recoltei vechi se va apropia în curând de cel al recoltei noi. Nu mai e mult timp și vom vedea grâul valorizat, în ansamblu, în jurul valorii de 225 euro/tonă”, a precizat Cezar Gheorghe, expert în piețele de mărfuri agricole, în Agrojurnal la Digi24.

În ceea ce privește porumbul, acesta se menține la o valoare constantă momentan, însă au început să apară primele cotații pentru recolta nouă, iar semnele indică o scădere de preț și pentru această marfă.

”Porumbul rezistă pe un palier în jurul valorii de 225 euro/tonă. Recolta nouă este valorizată undeva în jur de 215-217 euro/tonă, pentru că ne așteaptă în curând raportul NASS în ceea ce privește intenția de plantare a porumbului în Statele Unite, iar toate indicațiile duc către o mărire a suprafeței, datorită faptului că îngrășămintele au scăzut ca preț. (…) Trebuie să avem ochii ațintiți asupra porumbului, pentru că s-ar putea să fie și el tăvălit, la fel ca și grâul, după data de 31 martie”, a explicat Cezar Gheorghe.