După o scădere ușoară, timp de un an, prețurile alimentelor mondiale au crescut în aprilie, sub efectul unei creșteri a prețurilor zahărului, potrivit Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Cu toate acestea, indicii de preț pentru cereale, lactate și uleiuri vegetale au continuat să scadă.
În plus, întârzierea începerii recoltei de trestie de zahăr din Brazilia și creșterea prețurilor internaționale la țiței, care duc la creșterea cererii de etanol produs din trestie de zahăr, duc la creșterea prețurilor.
Indicele FAO al cerealelor a pierdut 1,7% fata de luna martie
Cu excepția prețurilor cărnii și orezului, care și-au revenit ușor, toți ceilalți indici au continuat să scadă în aprilie. Cel al cerealelor a pierdut 1,7% fata de luna martie.
Prețul grâului-cel mai scăzut nivel din iulie 2021
Prețul grâului a scăzut cu 2,3% pe parcursul unei luni, ajungând la cel mai scăzut nivel din iulie 2021. Acest lucru se datorează în principal „disponibilităților mari la export din Rusia și Australia”, condițiilor climatice favorabile din Europa și acordului de autorizare a tranzitului de cereale în tarile de est ale Uniunii Europene
Prețurile mondiale la porumb au scăzut cu 3,2% în aprilie
FAO subliniază că producția braziliană ar trebui să atingă un nivel record în 2023. Țara ar putea deveni atunci cel mai mare exportator mondial al acestei mărfuri, poziție pe care a atins-o o singură dată în 2013. Din cauza secetei, Argentina are o producție de porumb în scădere.
Prețurile orzului au scăzut cu 4,3% pe lună, reflectând lipsa cererii globale și efectele piețelor internaționale slabe ale porumbului și grâului.
Indicele FAO al prețurilor la uleiurile vegetale a scăzut cu 1,3% față de martie
O scădere continuă timp de cinci luni, care „reflectă efectul combinat al stabilității prețurilor mondiale la uleiul de palmier și al scăderii cotațiilor la uleiurile de soia, rapiță și floarea soarelui”. Acestea din urmă sunt influențate de presiunea ofertei globale.
Pe măsură ce economiile își revin, cererea va crește, punând presiune asupra prețurilor produselor alimentare
„Este important să monitorizăm în continuare evoluțiile prețurilor și factorii determinanți: pe măsură ce economiile își revin după o coborâre semnificativă, cererea va crește, punând presiune asupra prețurilor produselor alimentare. În același timp este esențial ca (…) coridorul de export de cereale din Marea Neagră să fie reînnoit (înainte de a expira pe 18 mai, n.red.) pentru a evita orice nou vârf de prețuri la grâu și porumb ”, a declarat economistul șef al FAO, Máximo Torero.