Există prea mult grâu în lume, acum. Prețurile grâului, la cel mai scăzut nivel

2
Prețurile grâului scad pe o piață mondială liniștită de recoltele bune ale Rusiei și Australiei.
Astfel, grâul pentru contractul de referință Soft Red Winter Wheat, listat la Chicago, a ajuns marți la cel mai scăzut nivel din septembrie 2021. Pe piaţa europeană, preturile au scăzut sub 290 de euro pe tonă, miercuri, pe Euronext, consecintă a celor aproape zece luni de fluctuaţii legate de războiul din Ucraina.

Prețurile grâului scad în Europa și SUA din cauza Rusiei, Indiei și Australiei

„Prețurile grâului scad în Statele Unite și Europa din cauza Rusiei, Indiei și Australiei”, spune Michael Zuzolo, președintele Global Commodity Analytics and Consulting.

Principalul exportator mondial, Rusia își vinde recolta într-un ritm excelent – tocmai a câștigat o nouă licitație egipteană.

„Cotele generoase de export stabilite de guvernul rus nu sunt un obstacol în calea vânzărilor, spre deosebire de infrastructură și de vreme”, subliniază Andrey Sizov, de la firma rusă SovEcon. Sizov se așteaptă așadar la exporturi rusești „cu maxim istoric”, în ciuda creșterii costului transportului pe mare din cauza primelor de asigurare crescute, pentru Marea Neagră.

Australia se așteaptă la o recoltă record. India este de asemenea, optimistă

După Rusia, Australia se așteaptă la o recoltă record (aproximativ 40 de milioane de tone), iar India este destul de optimistă în ceea ce privește viitoarea sa recoltă, beneficiind de condiții climatice favorabile pe suprafețele cultivate.

Unii analiști se așteaptă la o revizuire în martie a embargoului asupra exporturilor de grâu, decis în mai 2022, de New Delhi, după un val de căldură devastator. India a onorat de atunci contractele deja semnate și acordurile interguvernamentale, dar cu niveluri foarte reduse de vânzări.

„Există prea mult grâu în lume acum”

Piața americană crede că India și Australia „ar putea practica un preț suficient de mic pentru a capta o bună parte a pieței de export”, potrivit lui Michael Zuzolo.

„Există prea mult grâu în lume acum. Și nu putem exporta în afara Statelor Unite. Până când acest lucru se va schimba, pretul grâului va rămâne sub presiune”, a declarat  consultantul Jon Scheve de la Superior Feed Ingredients.

Scăderea prețurilor la cereale este generală, dar la grâu se accentuează în Europa din cauza parității euro-dolar.

„Euro este în creștere și acest lucru duce la reajustări pentru a rămâne competitivi, în special pe piața europeană, în fața concurenței puternice din partea grâului rusesc”, este de părere Gautier Le Molgat, de la Agritel.

Teama legată de Ucraina și o potențială criză de aprovizionare a dispărut

Coridorul maritim pentru exporturile ucrainene funcționează și a permis ieșirea a aproape 17 milioane de tone de cereale din Ucraina de la 1 august, conform ultimului raport al Centrului Comun de Coordonare responsabil cu inspectarea navelor. Asadar, anxietatea geopolitică legată de Ucraina și o potențială criză de aprovizionare a dispărut.