Prețurile îngrășămintelor cu azot, în scădere. Situația ar putea să nu dureze. Ce spun experții

2

Între redresarea producției europene, oferta abundentă și scăderea cererii, prețurile îngrășămintelor cu azot au fost pe un trend descendent în ultimele săptămâni. Însă, potrivit specialiștilor, situația ar putea să nu dureze, având în vedere creșterea prețurilor la gaze.

Încă foarte ridicate (comparativ cu sfârșitul anului 2020), prețurile la îngrășăminte, în special azotul, sunt în scădere de câteva săptămâni.

De la 927,5 EUR/t (pe 9 septembrie), exportul de uree s-a făcut la 605 EUR/t in decembrie. Între 7 octombrie și 5 decembrie, prețul de fabrică al azotatului de amoniu 33,5% a scăzut de la 975 EUR/t la 750 EUR/t. În ambele cazuri, prețurile se apropie de nivelul de la începutul lunii octombrie 2021.

Să mergem înapoi. La începutul anului 2022, războiul din Ucraina a dus la creșterea prețurilor deja ridicate la îngrășămintele cu azot. Lipsa gazelor rusesti, în Europa, a determinat producătorii de îngrășăminte să încetinească sau să oprească producția. Rezultatul: temeri de penurie și o creștere astronomică a prețurilor.

Între septembrie 2021 și septembrie 2022, prețul îngrășămintelor cu azot a crescut cu 149%, arată Comisia Europeană într-un raport recent. 

De ce această relaxare?

Prețurile ridicate și lipsa ofertei au dus la o distrugere a cererii, contribuind la calmarea creșterii prețurilor în octombrie, sunt de parere analistii.

Reluarea treptată a producției de nitrat de amoniu în Europa a jucat atunci un rol major. În octombrie-noiembrie, temperaturile peste normal au limitat consumul de energie și au făcut posibilă refacerea stocurilor comunitare de gaze, ducând la o scădere a prețului gazelor: -70% între sfârșitul lunii august și mijlocul lunii noiembrie. Deoarece azotatul de amoniu este fabricat din gaze naturale, fabricile europene și-au redeschis liniile și au reluat producția la costuri reduse.

Revenirea Chinei pe piața de export a contribuit la creșterea un pic mai mult a ofertei mondiale. Exporturile chineze de uree și amoniac au înregistrat o accelerare bruscă în trimestrul trei (în principal exporturile către India) .

În paralel cu această ofertă abundentă, cererea rămâne în scădere, în pofida reducerilor de preț aplicate de exportatori. 

Evoluția parității euro-dolar a cântărit și la prețurile îngrășămintelor cu azot din ultimele zile: euro s-a întărit față de dolar, ceea ce are ca efect reducerea costurilor de import și stimularea sosirii încărcăturilor în porturi.

Un alt element de scădere la scară globală: pe 29 noiembrie, o navă închiriată de Programul Alimentar Mondial, care transporta 20.000 de tone de îngrășământ rusesc, a părăsit Olanda cu destinația Malawi.  ONU a anunțat că 260.000 de tone de îngrășăminte produse în Rusia și depozitate în porturile și depozitele europene, din cauza sancțiunilor, ar trebui să fie exportate în următoarele luni.

ONU a anunțat, de asemenea, la sfârșitul lunii noiembrie, că negocierile progresează pentru reluarea exporturilor rusești de amoniac către Uniunea Europeană.

Îmbunătățirea situației îngrășămintelor ar putea să nu dureze

Unii fermieri au profitat de această scădere a prețurilor pentru a trece la achiziții. Dar, imbunătățirea situației ar putea să nu dureze. O licitație pentru ureea indiană este așteptată în aceste zile și ar putea duce prețurile în sus.

Mai presus de toate, „prețurile gazelor revin odată cu temperaturile scăzute și cu amenințarea cu noi reduceri de aprovizionare cu gaze rusești”, notează experții CRU în îngrășăminte pe Twitter.

Creșterea consumului gazelor și scăderea prețurilor la îngrășăminte înseamnă o revenire la marjele negative pentru producătorii europeni de îngrășăminte cu azot.

„Va duce acest lucru la o nouă creștere a prețurilor mondiale? „,întreabă expertii.

Prețurile îngrășămintelor