Prețurile îngrășămintelor EXPLODEAZĂ din nou! ”Suntem ca la ruleta rusească”

7

Prețurile îngrășămintelor ar putea crește semnificativ din nou în perioada următoare, avertizează distribuitorii. În aceste condiții, mulți dintre fermieri, mai ales cei afectați grav de seceta de anul acesta, se uită cu îngrijorare către noul an agricol, neștiind dacă își vor mai permită să aplice tehnologiile necesare pentru culturi.

Potrivit fermierului Alexandru Baciu, vicepreședinte LAPAR, prețurile îngrășămintelor ar putea atinge valori apropiate de 9.000 lei/tonă în perioada următoare.

”Suntem ca la ruleta rusească. Noi ne-am făcut calcule că prețurile cerealelor vor fi mari, însă au scăzut atât de mult încât nu mai înțelegem nimic. Prețurile la materia primă pe care o producem noi – grâu, porumb, floarea soarelui, soia – au scăzut dramatic, dar nu au o corelație cu prețurile la inputuri. Motorina este tot peste 8 lei, îngrășămintele sunt tot sus. Ieri stăteam de vorbă cu un vânzător de îngrășăminte și îmi spunea că prețurile vor crește în continuare. Acum sunt 6.000 lei/tonă și o să ajungă la 9.000 lei/tonă. L-am întrebat care este fundamentul și, bineînțeles, scuza pe care o aruncă toți: prețul la energie, la gaze etc”, a precizat Alexandru Baciu în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Fermierul a vorbit și despre profitabilitatea afacerilor fermierilor, dar și de rolul irigațiilor.

”Situația nu este roz deloc, pentru că fermierii au costuri foarte mari, iar aceste costuri nu pot fi acoperite cu prețurile actuale. (…) Să nu-și închipuie cineva că agricultorul, cel care trudește în câmp, se îmbogățește. Agricultura este mineritul de suprafață, iar profiturile la o firmă care are un business consolidat în agricultură nu sar de 3-5%. Cine își face iluzii că sunt profituri extraordinar de mari, greșește.

Eu sunt într-o zonă favorizată din punct de vedere al irigațiilor, am reușit să irig jumătate din suprafață, dar să fim bine înțeleși: irigatul este complementar celorlalte măsuri agrotehnice. Degeaba ai irigații, dacă arșița și seceta sunt prezente. Într-adevăr, producțiile sunt oarecum peste ce nu se irigă, dar să nu se gândească cineva că ai scăpat de toate nenorocirile. Toți au înnebunit cu irigațiile. Ce să irigăm, când clima s-a schimbat dramatic? Mulți dintre colegii noștri nu mai respectă nicio normă agrotehnică, nu mai respectă asolamente, nimic. Agricultura este o știință, nu se face după ureche”, a mai spus Alexandru Baciu.

video
play-sharp-fill