Miercuri a fost a doua zi de creștere consecutive a cotațiilor la grâu, după ce Rusia a atacat din nou cu drone regiunea Odesa, din sudul Ucrainei, unde aparate kamikaze fără pilot Shahed, de fabricaţie iraniană, au lovit infrastructura dedicată producţiei şi transferului de produse destinate exportului şi au avariat silozuri de grâne, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.
Dronele ruse au vizat, de asemenea, şi regiunile Dunării, unde s-a produs un incendiu la o instalaţie de stocare a grânelor.
Este cel mai recent atac asupra căilor navigabile rămase vitale pentru exporturile Ucrainei, în condiţiile în care porturile de la Marea Neagră sunt închise.
La bursa de cereale de la Chicago, cotaţiile futures la grâu au crescut miercuri cu 0,6%, chiar dacă recoltele mari ale unor producători majori, inclusiv Rusia, au pus presiune pe piaţă anul acesta, având ca efect preţuri cu 20% mai scăzute faţă de decembrie 2022.
Transportul fluvial devine din ce în ce mai important pentru exporturile de cereale ucrainene. Înainte de retragerea Rusiei, luna trecută, din acordul mediat de ONU pentru exportul cerealelor via Marea Neagră, din porturile ucrainene la Dunăre plecau doar un sfert din exporturile de cereale ale Ucrainei. Ulterior, însă, porturile dunărene au devenit principala rută de export, cerealele fiind trimise pe barje în Portul Constanţa, pentru a pleca mai departe.
Un raport al firmei de consultanţă UkrAgroConsult arată că, la momentul de față, peste 60% exporturile de cereale ucrainene se realizează pe Dunăre, restul fiind pe calea ferată sau cu camioane, mai transmite Bloomberg.