Prima cultură organizată de rabarbură din România cu plante tradiționale din zona Sighișoarei, la Nadeș

699

Unicul producător de rabarbură în cultură organizată din România, Mircea Munteanu, a declarat luni, pentru AGERPRES, că a reușit să înființeze la Nadeș, în județul Mureș, prima cultură de rabarbură cu plante tradiționale, care până acum creșteau doar sporadic în satele din zona Sighișoarei.

Mircea Munteanu, cel care a înființat în 2011 prima cultură organizată de rabarbură din țară, după ce a importat rădăcini din Germania, a spus că a decis să înființeze și o cultură cu rabarbura pe care o cunoștea din copilărie, care creștea în curțile oamenilor.

”În 2016, am înființat și prima cultură de rabarbură, dar cu plante tradiționale. Așa că, în momentul de față, am două culturi, una cu plante germane și una cu plante românești (…) În 2011, am înființat prima cultură. Până la apariția culturii organizate de la Nadeș, rabarbura creștea doar sporadic prin curțile oamenilor, în special în fostele sate săsești din județul Mureș, fiind planta din care ies cele mai gustoase dulcețuri, extrem de apreciate în străinătate. Eram într-o deplasare în Germania și, lângă Hamburg, am văzut o cultură de rabarbură. Am rămas impresionat de modul în care poate să arate această plantă într-o cultură organizată. Cunoscând planta din copilăria și adolescența mea, când în fiecare curte existau două-trei rădăcini în cele mai văduvite colțuri, am spus că ar fi interesant să înființez o cultură. Am importat rădăcini și m-am chinuit în acești ani să găsesc condițiile propice pentru această recoltă. Am reușit astfel, după 6 ani, să adaptez soiul german la condițiile din Nadeș și sunt foarte mulțumit de cultura pe care o am. În paralel, am umblat prin sat, pe la oameni, am scos plante vechi și le-am ținut în pepinieră”, a arătat Muntean.

AGRO-TV.RO ȘI-A TRIPLAT AUDIENȚA ÎN PRIMUL TRIMESTRU DIN 2017

În prezent, producătorul de rabarbură deține o cultură de 7 ari de teren cu plante de import și alți 7 ari de teren cu rabarbură autohtonă, însă planurile de extindere a culturii sunt oarecum zădărnicite de faptul că majoritatea populației nu cunoaște proprietățile acestei plante și nici rețetele care se pot prepara din ea.

“E destul de dificil pentru că nu există o cultură de consum pentru așa ceva. Există o parte a populației care cunoaște planta — știe că se utilizează la compot, plăcinte sau la acrit ciorba — există o parte de public mai cosmopolit care a umblat prin lume și a gustat din sutele de produse care se pot face din rabarbură, în Nordul Europei și în SUA, și există cea mai mare parte a populației care nu știe aproape nimic despre plantă, dar care o descoperă cu interes. Rabarbura (sau rabarbărul) se poate consuma crudă, compot, se poate face fresh — e o băutură bună și energizantă — plăcinte, tarte, sosuri, garnituri pentru fripturi, se pot face sute de rețete”, a arătat producătorul.

AGRO TV, PLATFORMA MEDIA NUMĂRUL 1 ÎN PRESA AGRICOLĂ. PESTE 4.000.000 DE TELESPECTATORI URMĂRESC ZILNIC AGRO TV

Acesta susține că, deși nu există încă o deschidere a populației față de rabarbură, a reușit să își plaseze peste 80% din producție în hoteluri și pensiuni în zona Sighișoara-Brașov, care atrag turiști din afara țării, și a reușit să tipărească o broșură cu câteva sute de rețete.

Mircea Muntean a arătat că planta este extrem de rezistentă, nu are boli, nu are rival, nu e o sursă care să tenteze hoții și nu necesită stropiri, e 100% bio.

AGROTRANZACTII.RO, SITE-UL DE UNDE CUMPERI SAU VINZI UTILAJE AGRICOLE LA CELE MAI BUNE PREȚURI

Rabarbura se înmulțește prin rădăcină, de la aceasta se consumă pețiolul, care poate ajunge și la 80 de centimetri, iar de populația săsească din zona Sighișoarei mai folosește și frunzele, pentru sarmale.