Prima licitatie de bovine Angus din Romania

523

În premieră pentru zootehnia din România, anul acesta în cadrul târgului Agraria organizat la Jucu între 6-9 aprilie 2017, va avea loc 1-a licitație de bovine de carne Angus.

Față de edițiile precedente ale târgului Agraria anul acesta vor avea loc o serie de evenimente ce vor surprinde, atât prin prezentări de specialitate pentru carnea de vită premium, cât și prin informații privind profitabilitatea unei afaceri integrate, axată pe creșterea rasei Angus în România. Licitația reprezintă evenimentul principal din această serie reprezentând elementul de noutate și interes al fermierilor români.

Organizatorul acestei licitații — Asociația Aberdeen Angus Romania — vine cu ceva deosebit atât în întâmpinarea iubitorilor de carne de vită cât și a celor care vor să își dezvolte o afacere cu bovine de carne Angus.

Prima zi de focus este vineri, 7 aprilie, care se va desfășura în cadrul temei ‘Angus, secretul unei afaceri de succes’, vine în atenția fermierilor cu o paradă a bovinelor care vor fi prezentate în ring. Va fi o comisie specializată, formată din experți naționali și internaționali care va evalua calitățile genetice ale fiecărui animal. În urma notării animalelor se va face un clasament, în baza căruia se va desemna cea mai frumoasă vițea și cel mai frumos taur din punct de vedere al potențialului genetic. Competiția se anunță a fi una strânsă dacă ținem cont că vor fi expuse bovine dintre cele mai frumoase exemplare din cele mai performante ferme de Angus din România.

Ziua va continua cu demonstrații de bune practici în fermă, practici utile pentru toți crescătorii de bovine de carne care își doresc o fermă performantă și mai ales profitabilă. Se vor exemplifica în ring activități necesare într-o fermă Angus cu explicații adiacente.

Sâmbătă, 8 aprilie vom începe ziua aflând cele mai importante informații despre dezvoltarea zootehniei în România, strategii și planuri oferite de Agenția Națională de Ameliorare pentru Zootehnie și reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Ulterior acestei informări vom avea apoi 2 invitați speciali, care ne vor vorbi, pe de o parte despre dezvoltarea rasei în România, trecut — prezent și viitor cu accent pe importanța unei genetici corecte într-un business cu Angus, iar pe de altă parte vom avea un specialist internațional care ne va deschide interesul povestindu-ne despre situația actuală a bovinelor Angus în Europa, despre trendul de dezvoltare al acestei rase și nu în ultimul rând despre nevoile clienților de carne de vită premium Angus.

Tot sâmbătă va avea loc și momentul cheie al întregului nostru concept și anume prima și mult așteptata licitație de bovine Angus, în cadrul căreia se vor licita bovinele din cadrul expoziției. La ora 11:30 vom deschide oficial licitația, iar moderatorul de licitație va începe prezentarea succesivă a animalelor în ring.

Tot în această zi dedicăm un eveniment specialiștilor culinari și împătimiților de carne de vită de calitate. Începând cu ora 13:30 va fi prezentat un moment inedit și anume, un show măcelaresc oferit de specialiști în domeniu, care va conchide cu un incediar show culinar cu carne de Angus oferit de un renumit chef din România.

Licitația este deschisă publicului larg, dar desigur practica ne-a arătat că cei interesați de un astfel de business sunt fermieri care au deja bovine Angus și vor să își mărească efectivul sau își doresc un taur cu calități genetice excepționale care să aducă plus valoare fermei pe care o dețin. Altă categorie de fermieri interesați sunt crescătorii de bovine de lapte a căror afacere nu mai este rentabilă și vor să facă conversia spre o fermă de carne sau chiar și alți doritori care vor să își dezvolte un business în domeniul zootehniei.

Asociația Aberdeen Angus Romania este prima asociație din România acreditată pentru Controlul Oficial al Performanțelor și pentru conducere și menținerea Registrului Genealogic al rasei Angus. În prezent avem peste 420 de membri care cresc peste 17.000 de bovine Angus rasă curată și peste 2.000 de metiși cu rasa Angus.