Primele 6 centre de colectare legume-fructe prin Casa Unirea! Unde și pe ce criterii vor fi amplasate

2

În curând, fermierii români vor putea beneficia de mult discutatele centre de colectare legume-fructe, fapt cele va permite o prezență mult mai largă pe rafturile retailerilor, cu produse proaspete și de calitate, informează AGERPRES.

Potrivit ministrului agriculturii, Florin Barbu, construcţia primelor şase centre de colectare legume-fructe, dintr-un total de 15 care vor fi realizate prin Casa Unirea, va începe în acest an, urmând a fi date în folosință până la sfârşitul lunii august 2024

„Ministerul Agriculturii, prin Casa Unirea, va veni cu un model tip de centru de colectare legume-fructe în bazinele legumicole. Proiectul este finalizat în proporţie de 90% şi urmează să fie aprobat în Guvern. Anul acesta vor intra deja în construcţie şase centre, cu o suprafaţă de 3.000 mp şi 1.000 mp de temperatură controlată, plus patru benzi de sortare, etichetare şi ambalaje, totul pe independenţă energetică, fără consum de energie. Sper să fie finalizate până la sfârşitul lunii august 2024”, a declarat ministrul Barbu într-un interviu acordat AGERPRES.

Acesta a precizat că respectivele centre de colectare legume-fructe vor fi amplasate în bazinele legumicole și se va ţine cont de judeţele în care au fost depuse cele mai multe cereri pe programul Tomata. Ministrul a mai menționat că, în prezent, judeţul Olt are cele mai multe solicitări, sunt aproape 7.000 de cereri pe programul Tomata.

Florin Barbu a explicat că centrele de colectare vor fi construite de Casa Unirea și vor fi date în administrarea cooperativelor constituite din membrii unităţilor administrativ-teritoriale (UAT) din bazinele legumicole care au accesat fonduri pentru instalarea tânărului fermier. În același timp, Casa Unirea va solicita retailerilor cantităţile necesare pentru tot timpul anului și, alături de cooperativele care vor lua în gestiune centrele de colectare, va face un plan de culturi, pentru a evita suprasaturarea pieței în anumite perioade.

„Intenţionăm să acordăm o subvenţie pe cantitate, ceea ce înseamnă că fermierii vor primi această subvenţie pe kilogramul adus la centrul de colectare”, a subliniat ministrul agriculturii.

Florin Barbu a mai ținut să menționeze că toate cele șase centre de colectare legume-fructe vor avea câte un laborator performant pentru verificări rapide, astfel încât românii să fie siguri că legumele şi fructele pe care le cumpără nu depăşesc limitele admise la reziduurile de pesticide.