Primele milioane de lei pentru o bancă a fermierilor

7

bancă

În bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) au fost „prinse” trei milioane de lei, sumă necesară pornirii proiectului Banca de Gene de la Buzău, inițiativă care aparține cercetătorului Costel Vânătoru.

Declarațiile au fost făcute de șeful MADR, Adrian-Nechita Oros, vineri, 21 mai 2021, la Buzău.

„Am prins în bugetul pe anul acesta finanțarea demarării acestui proiect al Băncii de gene de la Buzău, am alocat trei milioane de lei pentru început, astfel încât domnul cercetător Costel Vânătoru să poată să-şi formeze o echipă anul acesta de 12 cercetători cu care să fundamenteze strategia şi viziunea pe care o are privind dezvoltarea acestei bănci de gene.

În paralel, am depus un proiect în Programul Naţional de Rezilienţă şi Relansare împreună tot cu domnia sa, de 30 de milioane de euro, pe care îl demarăm cu Ministerul Cercetării, astfel încât peste ceea ce vor face ei anul acesta, peste strategie, să se concretizeze şi în investiţie. Investiţiile, discutăm aici de o sumă considerabilă, speranţa noastră e să vină din PNRR”, a declarat ministrul Agriculturii, citat de Agerpres.

La rândul său, cercetătorul Costel Vânătoru, cel desemnat să se ocupe de Banca de Gene de la Buzău, a spus că România are nevoie de o bancă de gene care trebuie să fie acreditată şi să funcţioneze după standardele şi normele care sunt în vigoare.

„Urmează studiul de fezabilitate, urmează construirea băncii cu laboratoarele specifice, acreditarea băncii, pentru că trebuie să ştiţi că România nu are în acest moment nicio bancă de gene acreditată (…).

De aceea, avem nevoie de o bancă de gene care trebuie să fie acreditată şi să funcţioneze după standardele şi normele care sunt în vigoare. Sigur, pentru aceasta avem nevoie de resurse şi credem că proiectul pe care l-am depus pe PNRR va fi acceptat în forma pe care noi am depus-o şi vom putea primi aceşti bani europeni pentru acest obiectiv”, a adăugat la rândul său cercetătorul Costel Vânătoru.

Şi preşedintele Camerei Deputaţilor şi al PNL, Ludovic Orban, a subliniat importanţa Băncii de gene de la Buzău.

„Am ajuns ca seminţele, deşi România era o ţară care avea o cercetare avansată în privinţa seminţelor, mai ales pe zona legumicultură, să fie din import. Vă daţi seama, cheltuim, pe estimări, peste 2 miliarde de euro pentru seminţe, în condiţiile în care noi avem capacitatea de a dezvolta în acest domeniu.

Obiectivul nostru este acela de a încuraja ca orice se poate face în România să se facă în România. Iar noi nu trebuie să facem ceva în România în materie de seminţe, în primul rând trebuie să conservăm ceea ce avem, într-o bancă de gene, iar ulterior să dezvoltăm un sistem de valorificare, astfel încât să permitem producătorilor români să poată să achiziţioneze seminţe româneşti certificate”, a spus Orban.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, şi ministrul Agriculturii, Adrian Oros, au fost prezenţi, vineri, în Buzău. În programul vizitei a fost o deplasare la Banca de Resurse Genetice Vegetale, precum şi o întâlnire cu oameni de afaceri din Buzău şi o deplasare la Green Tech, companie din industria reciclării maselor plastice.