Primele tratamente pentru culturile agricole la intrarea în primăvară

3

Culturile agricole trebuie să beneficieze de tratamentele potrivite, la momentele potrivite, pentru a putea asigura atât profitul fermierilor, cât și continuitatea afacerilor pe termen lung. Deși tehnologiile agricole au evoluat și în țara noastră, există încă o serie de practici care produc pagube pe toate planurile, de la cel financiar, până la sănătatea plantelor.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, fondatorul Naturevo, Dr. ing. Ioan Enoiu, a atras atenția asupra faptului că majoritatea culturilor din România sunt slăbite în acest moment, iar pentru revigorarea lor, trebuie intervenit cu tratamentele potrivite la intrarea în primăvară.

”La ieșirea în primăvară trebuie să fim foarte atenți. În 70-80% din suprafața României, culturile sunt slabe, pentru că au încolțit în noiembrie și au mai evoluat puțin pe parcursul iernii. Tendința fermierului va fi să utilizeze imediat fertilizanți cu azot. Nu este bine să facă treaba aceasta neapărat, este mai bine să utilizeze niște regulatori, și există astăzi multe substanțe stimulatoare pentru pornirea rapidă în vegetație, pentru creșterea fotosintezei, pentru stimularea formării unui aparat radicular care este foarte important, dar și pentru stimularea formării nodului de înfrățire și a înfrățirii rapide.

Dacă planta nu are azot deloc, nu o să înfrățească, dar dacă are azot prea mult, tot nu va înfrăți, pentru că va crește foarte repede și nu va forma nodul de înfrățire cum trebuie. Dacă cultura nu este înfrățită, în prima fază trebuie să îi dăm unul sau doi stimulatori. Eu recomand chiar folosirea unui fertilizant foliar cu azot, care să vină și să dea plantei capacitatea de absorbție a azotului din sol. Deci să nu avem exces, ci să avem cât trebuie pentru plantă, ca să poată să lucreze.

La ieșirea în primăvară, mult mai importantă este creșterea atât a aparatului radicular, cât și creșterea părții vegetative și intensificarea fotosintezei. Cea mai mare parte din producție nu se obține din îngrășăminte, cum cred foarte mulți, ci din fotosinteză”, a precizat Dr. ing. Ioan Enoiu pentru AGRO TV.