De sărbători, au aprins primul bec în viața lor! Povestea satului care nu are rețea de energie electrică

4

Viața la țară, din păcate, de multe ori bate filmul. În Buzău, chiar lângă lacul de acumulare unde se produce curent electric din belșug, se găseste un sat care nu are rețea de energie electrică. Aici, bătrânii au trăit toată viața fără să aprindă un bec. Casele lor se luminau cu ajutorul lumânărilor sau a lămpilor cu gaz.

Este vorba despre Gura Siriului, din comuna Siriu, așezare care se află lângă lacul de acumulare care produce electricitate. „Este o anomalie!”, o recunoaște și primarul comunei Siriu, Constantin Dragoș Voicu, care de ani buni se chinuie să ducă în zonă rețeaua de energie electrică. Din păcate, lipsa unor finanțări consistente a făcut imposibil acest demers până acum așa că s-a găsit o altă soluție: accesarea banilor pentru montarea panourilor fotovoltaice, pentru fiecare gospodărie în parte.

Primele panouri au fost amenajate încă din 2021, cu fonduri de la Administrația Fondului de Mediu. De la acel moment, cinci gospodării au energie verde, însă, în satul Gura Siriului alte zeci de bătrâni încă își duceau traiul la lumina lumânării. Așa că, a povestit primarul pentru sansanews.ro, au fost accesate fonduri norvegiene cu ajutorul cărora alte 12 case au primit lumină.

Demersurile au continuat, iar în luna cadourilor, alte 13 gospodării, de această dată din satul Colțul Pietrei, au primit cel mai frumos dar, în care nici nu mai credeau: electricitate. Sunt bătrânii de 70-80 de ani care își duc viața în condiții minime și care nu mai credeau că putea aprinde vreodată becul în casă.

„Se luminau cu lumânarea sau lampa cu gaz. Așa au trăit acești oameni. Este o anomalie să avem satul fără curent electric, deși este aflat lângă lacul de acumulare care produce electricitate”, a spus primarul Dragoș Voicu.energie electrică,electricitate

Edilul comunei spune că problema este rezolvată doar pe moment. Panourile fotovoltaice montate pe acoperișul fiecărei case au o putere de 1, respectiv 3 kilowați. Garanția proiectului este pe cinci ani, iar primarul a promis că-I va ajuta pe bătrâni cu întreținerea sistemelor de energie verde.

„În continuare căutăm soluții pentru extinderea rețelei de distribuție a energiei electrice în satul Gura Siriului, lucru extrem de important pentru dezvoltarea turismului în localitatea noastră”, a spus primarul Dragoș Voicu.

Valoarea proiectului prin care au fost instalate ultimele 13 sisteme pentru electrificarea gospodăriilor neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice s-a ridicat la 556.920 lei (112.723 EURO), banii, nerambursabili 100%, fiind obținuți de Primăria Comunei Siriu de la Administrația Fondului de Mediu.