Home Stiri Problemele provocate de animalele salbatice, dezbatute la Cluj. SOLUTIA propusa

Problemele provocate de animalele salbatice, dezbatute la Cluj. SOLUTIA propusa

125 views
Problemele provocate de animalele salbatice, dezbatute la Cluj. SOLUTIA propusa

Animalele sălbatice dau batai de cap agricultorilor! În special, culturile de porumb au de suferit semnificativ din cauza pagubelor provocate de mistreți. Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale Adrian Oros a discutat cu fermierii, în cadrul unei vizite în județul Cluj, despre prinicpalele probleme cauzate de animale și au propus o soluție în acest sens.

Deținerea fondurilor de vânătoare este măsura propusă în urma discuțiilor. Alături de fermierii din comunele Vultureni, Borsa și Aschileu din județul Cluj, oficialul MADR a susținut că proprietarii de teren care dețin aceste fonduri vor putea interveni în timp util atunci când vor fi atacate culturile de animalele sălbatice și astfel se va reduce efectivele scăpate de sub control.

Eugen Mureșan, primarul comunei Vultureni, a transmis în cadrul întâlnirii că din cauza mistreților cultura din câmp este compromisă aproape în totalitate.

Un alt subiect dezbătut cu fermierii din județul Cluj este importanța învățământul dual, în contextul în care agricultura nu mai este de stat, transmite Adrian Oros. Totodată, în atenția fermierilor a fost adus subiectul despre rezolvarea problemei desfacerii produselor locale și stabilirea unui preț al produselor agricole care este convenabil și pentru producător (prin asocierea pe filieră de produs).

Edilul comunei Borșa, Mariana Secară, a semnalat inclusiv nevoia de a înființa unități de abatorizare de mici dimensiuni în apropiere. Primarul a susținut și că în sectorul agricol lipsesc specialiștii și muncitorii.

La această întâlnire, fermierii clujeni alături de ministrul Agriculturii Adrian Oros au subliniat necesitatea de a stabili o diferențiere clară între ferma de producție și cea de reproducție. Demersul este susținut în mod ferm de către actuala conducere MADR.