Producătorii își vând marfa în piețe la peste 50 de grade! Seara containerele sunt pline de fructe și legume stricate

1

În piețele din Iași, peste  30 la sută din legumele și fructele de sezon se strică din cauza caniculei și sunt aruncate la gunoi. Oricât ar încerca producătorii locali să le ferească de soare, tot pierd din marfă, iar până seara, pubelele de la ieșirea din piețe încep să se umple cu produse stricate.

Un producător venit în piață cu pepeni spune că este disperat și nu mai știe cum să își ferească produsele de soarele puternic.

„Astea sunt condițiile la piață așa vindem. Când se strică, o aruncăm la gunoi. Pepenii galbeni sunt mai pretențioși. Din cauza soarelui, căldurile ne omoară”, explică fermierul din zona Târgu Frumos.

Nici cei care vin cu roșii nu stau mai bine. Ei spun că la sfârșitul zilei aruncă aproximativ 30% din marfă. „Na, ce să îi faci, asta este! Astea pe care le avem aici în față când au fost recoltate? Ieri dimineață”, spune un legumicultor din comuna Vlădeni.

Condițiile din piețele ieșene sunt greu de suportat pe caniculă, explică un alt legumicultor din Târgu Frumos. „Este foarte greu. Avem acoperișul din ebonită și se înfierbântă. Dacă afară sunt 35 de grade, asta are 65-70. E greu. Avem, așa, niște chestii de scândură care mai protejează marfa când plecăm acasă.”

Deși nu sunt cele mai bune condiții în piețe, iar caniculă le dă bătăi de cap, legumicultorii din județul Iași vin zi de zi pentru a își putea vinde produsele.