PRODUCEM CARTOFI MAI MULT DECAT PUTEM MANCA SI TOTUSI IMPORTAM

636
Hands holding dirty harvested potatoes

Una dintre legumele care nu lipsesc niciodată din bucătăria românilor ne costă enorm, în condițiile în care puțini sunt țăranii care nu o cultivă.

Anual, România dă peste 30 de milioane de euro pe cartofi, deși țara noastră produce mai mult decât pot mânca românii. Specialiștii susțin că acest lucru se întâmplă pe fondul lipsei spațiilor de depozitare.

La un consum mediu anual pe cap de locuitor de 95,5 kilograme de cartofi, populaţia României, de 19,7 mil. locuitori, are nevoie de producţie de 1,9 mil. tone de cartofi pentru a-şi asigura necesarul de consum din producţia internă. România produce însă circa 3 mi­lioane de tone de cartofi anual, cu un milion de tone mai mult decât consumă, scrie    zf.ro.

Conform sursei citate, chiar şi 2017, un an cu producţii agricole foarte bogate în care Ministerul Agriculturii a anunţat un randament re­cord la hectar la cultura de cartofi, România a importat în primele 10 luni din an circa 119.000 de tone cartofi pen­tru care a plătit peste  25,4 mil. euro, potrivit datelor Eurostat.