În contextul în care prețul grâului se duce din ce în ce mai jos, iar trendul descendent pare că va continua până la perioada de recoltare, fermierii vor fi nevoiți să obțină producții foarte bune pentru a reuși să-și acopere costurile de producție.
Prețul previzionat în acest moment pentru perioada de recoltă este de 175 euro/tonă pentru marfa livrată în Portul Constanța. Asta înseamnă o valoare mai mică de 0,8 lei/kg la poarta fermei, ceea ce, la un cost de 4.000 lei/hectar, îi obligă pe fermieri să obțină o producție de peste 5 tone/hectar ca să nu fie pe pierdere.
”Eu ascult cu groază, ascult cu teamă, când aud aceste cifre. 175 euro/tonă în Portul Constanța, minus transport, chiar făceam o socoteală acum și înseamnă, 0,76-0,77 lei/kg, vorbim de grâul de panificație. Mai adăugăm și o depunctare care ar putea exista dacă marfa va fi de furaj.
Am spus de fiecare dată: cel mai important lucru într-o fermă este producția, după aceea prețul. Dacă faci producție, prețul te poate ridica, te poate coborî, dar numai în momentul când ai ce să vinzi.
La un preț de 175 euro/tonă la recoltare, nivelul de producție trebuie să ajungă undeva la minim 5,5-6 tone/hectar, dacă împărțim la un cost de producție de 4.000 de lei/hectar. Ce facem, că sunt multe zone unde nu se va ajunge la aceste producții? Eu, în ultimii 5 ani de zile, în 2 din 5 ani am depășit această valoare de 5,5 tone/hectar. Media pe ultimii 5 ani ar fi undeva la 5 tone/hectar la grâu”, a precizat fermierul Cosmin Iancu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.