Producție de rapiță de peste 5 tone/hectar! Cum a obținut fermierul Cosmin Iancu această performanță

1

Atunci când producțiile sunt bune, rapița se poate dovedi a fi cea mai profitabilă cultură dintr-o fermă vegetală. Cu toate acestea, producțiile ridicate nu sunt ușor de obținut la această cultură, iar tehnologia aplicată trebuie să fie pe măsură.

În emisiunea ”Portret de fermier”, Cosmin Iancu, tânăr fermier din județul Ilfov, ne-a destăinuit câteva dintre secretele care i-au adus anul trecut o producție de peste 5 tone/hectar într-o parcelă de rapiță. Anul acesta, agricultorul a însămânțat 300 de hectare cu această cultură, iar plantele arată excelent până acum.

”Anul acesta avem însămânțate circa 300 de hectare de rapiță, din totalul de 1.100 de hectare lucrate. Ceea ce vedeți aici este 99% mâna lui Dumnezeu și 1% mâna noastră. Se pare că, până la momentul acesta, natura a ținut cu noi, însă cu toate că condițiile meteo au fost unele promițătoare, și noi am fost prezenți la datorie și am făcut toate intervențiile care s-au impus.

Anul acesta avem efectuate, cel puțin în parcela aceasta de 130 de hectare, un număr de opt tratamente. Dacă dăm puțin timpul înapoi, ne vom aduce aminte că toamna a fost una secetoasă, extrem de delicată, plantele au trecut printr-un episod extrem de stresant, în special din cauza faptului că atunci când avem probleme cu seceta, avem probleme și cu dăunători. În prima decadă a lunii noiembrie, stăteam cu instalațiile de stropit pe câmp și nu mai știam ce să facem împotriva unor dăunători cu care nu ne-am confruntat până acum.

Spre exemplu molia verzei, un dăunător care ne-a complicat foarte rău viața anul acesta, pentru care nici nu am avut soluții omologate în vederea tratamentului. Mergând mai departe, în primăvară, cantitățile mari de precipitații au condus la o foarte mare presiune din partea bolilor. Secretul anul acesta a fost să facem două tratamente în perioada înfloritului. Unul a fost la începutul înfloritului, iar cel de-al doilea a fost în momentul în care au început să se scuture petalele. Acest tratament a fost cheia pentru controlul celei mai păgubitoare boli, Sclerotinia sclerotiorum”, a precizat Cosmin Iancu pentru AGRO TV.

Un alt element cheie în cultura de rapiță este alegerea densității și a hibrizilor potriviți.

”Un artificiu al acestei culturi este alegerea corectă a densității. În lanul în care ne aflăm, densitatea este de 50 de boabe germinabile pe metru pătrat. Nu exagerăm cu densitățile, pentru că știm foarte bine că potențialul de producție al rapiței este realizat în proporție de 70% din ceea ce ramifică. De aceea, este foarte important să dăm posibilitatea acestei culturi să ramifice și să mergem pe hibrizi cu un bun potențial de ramificare. Aici unde ne aflăm, hibridul pe care l-am cultivat este PT298, hibridul care anul trecut ne-a adus cea mai mare satisfacție, astfel încât pe o suprafață de 35 de hectare am reușit să obținem o producție record pentru ferma noastră, de 5,1 tone/hectar”, a mai explicat Cosmin Iancu.

video
play-sharp-fill