Producție mare, profit mic – Cum se descurcă pomicultorii în 2023

1

O producție bună de prune nu aduce neapărat un profit bun – este lecția învățată anul acesta de pomicultorii din sudul județului Dâmbovița. Aflați în plină perioadă de recoltare, prunii dau roade bogate, cu producții mult mai mari decât în anii trecuți.

Din păcate însă, la acest moment, prunele nu se vând foarte bine, iar producătorii stau zile întregi cu marfa pe stoc, riscând ca aceasta să se strice. Pentru a nu compromite întreaga producție, oamenii sunt nevoiți să vândă prunele la un preț mai mic firmelor de procesare, pentru a fi transformate în gemuri și compoturi.

”Producția este una destul de bună față de cea din anii trecuți, însă nu se vinde. Suntem obligați să o dăm la un preț mai mic, decât să o pierdem. Sunt cheltuieli mari în această perioadă cu forța de muncă. Oameni pentru cules nu mai găsim. Ne descurcam greu și din acest punct de vedere.
 
Sunt prune multe și de calitate, însă nu avem o piață bună de desfacere. Mai mergem și în piețele din alte județe, unde sperăm să vindem mai bine, însă acolo sunt alte cheltuieli. Trebuie să plătim taraba, să ne cazăm și tot așa. E greu”, a precizat un producător din județul Dâmbovița.