Producții de 7 tone grâu/hectar în plină secetă. Secretul fermierului care a reușit performanța

5
Producții de 7 tone grâu/hectar în plină secetă. Secretul fermierului care a reușit performanța

Seceta de anul trecut a distrus culturile multor fermieri din România, fermieri care mai așteaptă și acum o mână de ajutor din partea statului, pentru a-și putea salva afacerile. Cu toate acestea, există și câteva cazuri fericite care, în ciuda condițiilor meteorologice, au reușit să obțină producții bune de cereale.

Unul dintre aceste exemple este fermierul Gheorghe Nedelcu, invitat de Ovidiu Ghinea în cea mai recentă ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Acesta ne-a dezvăluit că anul trecut, în plină secetă, a obținut producții de 7 tone de grâu la hectar, în condițiile în care vecini de-ai săi au obținut sub 3 tone.

”Toată lumea a fost afectată de secetă. Am avut sole care au fost afectate mai mult, altele mai puțin, dar una peste alta, în condițiile anului trecut, noi am avut niște rezultate bunișoare. Am avut loturi și cu 5 tone la grâu, dar am avut și cu 7 tone. Este vorba și de tehnologie și de soiurile pe care le folosești. Eu folosesc soiuri de grâu din genetica mea, din programul meu de cercetare, care sunt soiuri productive și rezistente la secetă”, ne-a spus fermierul.

Secretul lui Gheorghe Nedelcu a fost investiția de lungă durată în cercetare, care i-a permis să dezvolte niște soiuri de grâu extrem de bine adaptate la secetă și la condițiile din România. De asemenea, și tratamentele aplicate culturilor sunt foarte importante.

”Folosesc soiurile IRIS 12 și Angelica, care sunt soiuri românești produse de mine. Vreau să mai spun că eu nu dau mai mult de 130 kg de azot activ la hectar, doar că atunci când semăn grâul, îi dau îngrășământul la rădăcină, nu împrăștii pe tot terenul, deci fac și economie la îngrășământ”, a mai explicat fermierul.

Gheorghe Nedelcu, managerul general al International Trading Company (ITC), lucrează de peste 40 de ani în industria semințelor, ameliorând, producând și comercializând atât semințe, cât și inputuri.