Producțiile fermierului Ionuț Olteanu în 2023 – 8 tone/hectar la orz, 6 tone/hectar la grâu

2

A început perioada secerișului, iar fermierii români au început să-și facă calculele privind producțiile de anul acesta. Pentru mulți dintre ei, aceste calcule sunt mai complicate decât în alți ani, pentru că au înființat culturile la prețuri foarte mari, însă se văd acum nevoiți să vândă marfa la valori mult mai scăzute.

Pentru Ionuț Olteanu, fermier care lucrează terenuri în mai multe județe din sudul țării, lucrurile nu arată ideal, chiar dacă a obținut producții foarte bune la unele culturi.

”Noi lucrăm pământuri destul de proaste, cu humus în jur de 2, cu pH 5,2-5,4, deci nu sunt elocvente producțiile la ce tehnologie înaltă facem. Chiar ne-am pus problema că poate ar trebui să facem o tehnologie mai medie.

Am închis recolta la orz cu o medie de 8 tone/hectar. În cele trei ferme am avut producții de 8,3 tone/hectar, 8,1 tone/hectar și 7,7 tone/hectar. La producțiile acestea, foarte mari zic eu, când tragi linie, vezi totuși că trebuie să mai faci o vizită la bancă, să mai iei niște bani împrumut. (…) La grâu, am început pe județul Teleorman cu recolte de 6,6-6,7 tone/hectar și cred că acolo o să rămână media. În Giurgiu 6,1 tone/hectar, în Dâmbovița 5,5 tone/hectar. Deci bonitatea terenurilor își spune cuvântul”, a precizat Ionuț Olteanu pentru AGRO TV, în emisiunea ”Agricultura la Raport”.

Fermierul reclamă situația în care s-a ajuns din cauza dobânzilor foarte mari impuse de bănci. Acesta susține că ceea ce se întâmplă în sectorul agricol din România este o adevărată ”cămătărie”.

”Cheltuielile indirecte sunt foarte mari, iar asta nu doar la noi în fermă, ci la toți fermierii români, pentru că există acele dobânzi imense, acea nesimțită cămătărie. Cel puțin în ultimii ani, dobânzile ajung la 10-12% direct din bănci, ca să nu mai vorbim de acele costuri mascate”, a subliniat Ionuț Olteanu.