Prof. Dr. Univ. Sorin Chelmu: ”Sistemul de irigații din România trebuie regândit din temelie”

6

În condițiile crizei energetice care își arată colții din ce în ce mai clar, sistemul de irigații din România este unul depășit și trebuie regândit din temelii, este de părere Sorin Chelmu, Profesor Doctor Universitar în cadrul Universității ”Bioterra” din București.

Acesta a vorbit în emisiunea ”Agricultura Modernă” la AGRO TV despre bugetul Ministerului Agriculturii pentru anul viitor, punând în evidență sumele alocate investițiilor în irigații. În viziunea acestuia, țara noastră are un potențial imens în privința producției de hrană, dar și de energie regenerabilă, însă sistemele trebuie regândite și adaptate realităților actuale.

”Având în vedere conjunctura economică și politică, cred că este un buget mulțumitor pentru început de an, având în vedere că mai pot fi făcute rectificări. Este important de știut faptul că există o sumă destul de importantă alocată pentru zona de investiții și, să sperăm că, așa cum s-a promis și din zona politică, dar și din cea administrativă, că se vor începe din nou alocările de sume mai importante către irigații.

Se vede de la un an la altul că suntem o țară meteo-dependentă, iar dacă nu o să facem ceva în acest sector, vom avea mari probleme pe viitor. Totuși, poate sunt mai dur când spun asta, dar sistemul de irigații din România va trebui regândit din temelie. El, când a fost construit, în anii 1970, nu existau două mari probleme pe care le avem azi. În primul rând, problema energiei; noi pompăm apa din Dunăre, să spunem că maximum două trepte ar fi rentabile din punct de vedere al consumului de energie, dar mai departe nu merge. A doua problemă este că în anii ’70 existau exploatațiile mari, iar astăzi, chiar dacă s-au creat acele OUAI-uri, nu rezolvă problema, pentru că suntem români și din când în când mai apar discrepanțe.

Acum 25-30 de ani, Kofi Annan, de la prezidiul Organizației Națiunilor Unite, când spunea despre cele 10 priorități pe care le va avea umanitatea în următorii 100 de ani, primele trei erau energia, hrana și apa. România are potențial pentru toate cele trei, depinde doar de noi cum o să știm să le gestionăm”, a precizat Sorin Chelmu la AGRO TV.