Prognoza Agrometeorologică 27 noiembrie – 03 decembrie. Recomandările specialiștilor

12
Prognoza Agrometeorologică 27 noiembrie – 03 decembrie. Recomandările specialiștilor

Potrivit datelor transmise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), în această perioadă, vremea va fi predominant normală sub aspect termic, în cea mai mare parte a zonelor de cultură agricolă. 

Meteorologii anunță că temperatura medie în timpul zilei se va încadra între -4 și 9°C, în timp ce maximele se vor situa între -1 și 13°C, iar minimele vor fi de -7-5°C. Valorile cele mai scăzute se vor înregistra în depresiunile din estul Transilvaniei, unde vor fi condiţii
pentru producerea îngheţului la suprafaţa solului. 

Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat cantităţile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol. De asemenea, în zonele joase şi de luncă se va produce ceaţă, asociată cu burniţă şi local cu depunere de chiciură.

În stratul de sol 0-50 cm, rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.

Conținutul de apă din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în Dobrogea, estul, local sudul, centrul și nordul Munteniei, sudul, centrul și estul Olteniei, sudestul, sudul, estul, izolat centrul Moldovei și sud-vestul Crișanei.

Potrivit ANM, în condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua pe ansamblu normal pe aproape întreg teritoriul, exceptând zonele depresionare, unde ritmurile de vegetaţie vor fi mai lente, acestea fiind chiar stagnate temporar în estul Transilvaniei. La intrarea în iarnă, starea de vegetaţie a cerealierelor de toamnă se va prezenta bună în majoritatea zonelor agricole, respectiv medie şi slabă pe suprafeţele afectate de fenomenul de secetă pedologică moderată.

Meteorologii recomandă ca în această perioadă, fermierii să finalizeze lucrările de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale și să efectueze arăturile adânci pentru semănăturile din primăvară. Mai mult, se recomandă aplicarea îngrăşămintelor pe bază de potasiu şi fosfor la culturile de toamnă înfiinţate în perioada optimă, precum și continuarea lucrărilor de arat în vii şi livezi.

Pentru o analiză detaliată, precum și mai multe recomandări de specialitate pentru culturile agricole în această perioadă, consultați analiza completă pe site-ul Administrației Naționale de Meteorologie.