Culturile de porumb vor fi afectate destul de serios de seceta pedologică instalată pe arii extinse în România, se arată în prognoza agrometeorologică 30 august-5 septembrie publicată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).
În ceea ce privește caracteristicile meteorologice, sub aspect termic, în perioada menționată vremea se va menține mai caldă pe întreg teritoriul agricol, chiar caniculară în zonele de câmpie, estimează specialiștii Laboratorului de Agrometeorologie al ANM.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 14°C și 28°C la nivelul întregii țări, mai mare cu 1°C-5°C față de mediile climatologice.
Temperatura maxima a aerului va oecila între 21°C și 33 °C în cea mai mare parte a regiunilor agricole, în timp ce temperature minima a aerului se va încadra între 7°C și 23°C.
Meteorologii prognozează pentru perioada 30 august-5 septembrie ploi locale cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, izolat cu aspect de vijelie, în majoritatea regiunilor. Vor fi, de asemnea, condiții de producer a grindinei, iar cantitățile de apă vor fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
În ceea ce privește rezerva de umiditate a solului, specialiștii Laboratorului de Agrometeorologie al ANM estimează că, în cultura de porumb neirigat, gradul de aprovizionare cu apă a solului pe adâncimea 0-100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim și izolate optime, în Maramureș, pe suprafețe extinse din Oltenia și Transilvania, local în nordul, vestul și sud-vestul Crișanei, vestul nordul și nord-vestul Munteniei, nordul, estul și, izolat, sudul Munteniei și nordul Dobrogei.
În schimb, în cea mai mare parte a Munteniei, a Moldovei și a Dobrogei, local în estul, sudul și, izolat, nordul Transilvaniei, estul și sud-estul Olteniei, vestul și sud-estul Crișanei și nord-vestul Banatului, se vor înregistra deficite de umiditate în sol, astfel că putem vorbi de secetă pedologică moderată, puternică și chiar extremă în aceste regiuni.
Legat de starea de vegetație a culturilor agricole, specialiștii ANM estimează că, pe suprafețele agricole unde se va menține fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, procesele de coacere și maturare la culturile agricole vor fi stânjenite. Astfel, se vor semnala în continuare îngălbenirea/uscarea parțială și totală a aparatului foliar, precum și subdimensionarea elementelor de rod (știuleți de dimensiuni reduse și boabe șiștave, semințe seci, fructe/boabe mici și deshidratate), cu efecte negative asupra potențialului productive.
De asemenea, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea însămânțărilor din prima epocă de toamnă (rapiță și orz), se vor efectua cu dificultate, în special pe arealele cu deficite de umiditate în sol.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui semănată în epoca optimă își va definitiva maturitatea în ceară (100%), continuându-se totodată maturitatea deplină și recoltarea (10-100%) nivelul întregii țări.
La porumb, va fi posibilă finalizarea fazei de maturitate în lapte (90-100%), culturile aflându-se predominant la maturitate în ceară și deplină (10-100%) la pe întreg teritoriul agricol.
Sfecla de zahăr va înregistra predominant îngroșarea axei hipocotile ți acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, creșterea tuberculilor, uscarea vrejilor și recoltarea la soiurile aflate la maturitatea tehnologică, se mai arată în prognoza agrometeorologică 30 august-5 septembrie emisă de ANM.
În ceea ce privește pomii fructiferi, în majoritatea plantațiilor, aceștia se vor afla la acumularea zaharurilor, coacerea fructelor șiformarea mugurelui terminal. De asemenea, se va face recoltarea la soiurile de sezon.
La vița-de-vie se vor semnala creșterea și coacerea boabelor, iar la soiurile timpurii de masă, recoltarea eșalonată, în funcție de atingerea maturității depline.
Cultura de rapiță semănată pe suprafețe restrânse se va afla în fazele incipiente de vegetație, îndeosebi în arealele agricole cu o aprovizionare cu apă a solului satisfăcătoare, continuându-se totodată lucrările de semănat.
„Ca urmare, lucrările agricole de recoltare, eliberare a terenurilor de resturile vegetale, tratamente fitosanitare, arături și pregătirea patului germinativ se vor efectua pe ansamblu în bune condiții, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare a solului”, mai scriu specialiștii ANM în prognoza agrometeorologică 30 august-5 septembrie.