Prognoza agrometeorologică pentru următoarele șapte zile

577

Administrația Națională de Meteorologie anunță o încălzire a vremii pentru perioada Crăciunului.

Agricultura nu intră niciodată în vacanță, iar pentru cei din sectorul zootehnic nu s-a inventat încă ziua liberă. Astfel, prognoza meteorologică este deosebit de importantă, indiferent de perioada anului. ANM anunță temperaturi în creștere în intervalul 21-27 decembrie

Vremea mai rece de la începutul perioadei va intra într-un proces de încălzire treptată, aceasta devenind normală sub aspect termic, în aproape toată țara. Temperatura maximă a aerului se va situa între -3…10°C, în cea mai mare parte a regiunilor. Temperatura minimă a aerului va oscila între -18 și 0°C în majoritatea zonelor de cultură, cele mai scăzute valori (-18…-12°C) fiind posibile în estul Transilvaniei, unde se va produce îngheț la sol. Sunt prognozate precipitații reduse cantitativ, predominant sub formă de ninsoare, dar și mixte (ploaie, lapoviță și ninsoare), acestea fiind însoțite de intensificări temporare ale vântului. De asemenea, în zonele joase vor fi condiții de producere a ceții, asociată cu depunere de chiciură.

În cultura grâului de toamnă, gradul de aprovizonare cu apă pe profilul de sol 0- 100 cm se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol al țării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată) se vor înregistra în centrul Dobrogei.

În primele zile ale intervalului, pe fondul menținerii temperaturilor minime mai scăzute din aer, situate sub pragurile biologice critice de rezistență ale plantelor (-7…-10…-15°C), la culturile de toamnă se vor înregistra brunificări și arsuri ale aparatului foliar, în special în semănăturile efectuate în afara epocii optime și pe suprafețele agricole fără strat protector de zăpadă. Cerealierele de toamnă, funcție de data semănatului și agrotehnica aplicată, își vor continua răsărirea, formarea frunzei a treia și înfrățirea (10-100%), în aproape toate zonele de cultură.

Cultura de rapiță din sudul, estul, centrul și vestul țării va parcurge predominant faza de înfrunzire (5-13 frunze). În toate plantațiile, pomii fructiferi și vița de vie se vor afla în stadiul de repaus vegetativ.