Prognoza agrometeorologica pentru urmatoarele sapte zile

503

Zone agricole situate în Banat și Dobrogea, precum și din cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei și Moldovei înregistrează deficite semnificative de umiditate în sol la cultura grâului de toamnă, relevă prognoza agrometeorologică, valabilă pentru intervalul 4 – 10 martie 2017, realizată de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

“În cultura grâului de toamnă, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm se va situa în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în Banat și Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei, Olteniei, Moldovei, vestul, nord-vestul, sud-vestul, sudul și local în estul Munteniei, sudul Crișanei. În Maramureș, pe suprafețe extinse din Crișana și Muntenia, local în nordul Transilvaniei și al Olteniei, estul și sudul Moldovei, rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare și izolat apropiate de optim”, potrivit estimărilor agrometeorologice.

Din punct de vedere meteorologic, în perioada următoare, se anunță o vreme mai caldă decât în mod obișnuit, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 3 și 15 grade Celsius pe întreg teritoriul agricol, abaterile termice pozitive fiind de 1 — 10 grade Celsius.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 10 și 19 grade Celsius, în aproape toate zonele de cultură, iar cea minimă va fi cuprinsă între—5 și 11 grade Celsius, cele mai scăzute valori (-5…-3°C) fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat pot fi condiții de producere a înghețului superficial la sol.

De asemenea, în perioada menționată se prognozează precipitații sub formă de ploi locale, izolat sub formă de aversă, în toate regiunile agricole, acestea fiind însoțite și de intensificări temporare ale vântului.

“În condițiile agrometeorologice menționate, ritmurile vegetative ale culturilor de toamnă vor evolua în general normal în aproape toată țara, iar în depresiunile nordice și centrale, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor se vor desfășura ușor mai lent”, arată prognoza ANM.

Cerealierele de toamnă (orz și grâu) își vor continua fazele de răsărire, formare a frunzei a treia și înfrățire (20-100%), pe majoritatea suprafețelor agricole. Starea de vegetație a culturilor va fi bună și medie, respectiv medie și slabă în semănăturile efectuate tardiv și pe terenurile unde se mențin deficite de apă în sol.

Rapița se va afla predominant la înfrunzire (7-14 frunze), izolat fiind posibilă declanșarea fazei de alungire a tulpinii (10-20%), în special în culturile înființate în epoca optimă.

Totodată, speciile pomicole din majoritatea plantațiilor se vor afla în repaus biologic, iar izolat pe terenurile cu expoziție sudică se va semnala umflarea mugurilor de rod, îndeosebi la soiurile timpurii de sâmburoase. În toate podgoriile, la vița de vie se va înregistra starea de repaus vegetativ.

Specialiștii ANM recomandă pentru această perioadă verificarea sistematică a culturilor pentru determinarea viabilității plantelor la speciile de toamnă, precum și a elementelor de rod la pomii fructiferi și vița de vie și aplicarea îngrășămintelor minerale pe bază de azot și potasiu la culturile de toamnă.

De asemenea, perioada actuală este propice pentru efectuarea arăturilor, precum și pregătirea patului germinativ în vederea însămânțărilor de primăvară din prima urgență (mazăre, borceag, lucernă, etc.) și continuarea lucrărilor de întreținere (fertilizări cu îngrășăminte organice, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire) în vii și livezi.