Home exclusiv Prognoza agrometeorologică pentru următoarele șapte zile

Prognoza agrometeorologică pentru următoarele șapte zile

857 views

Săptămâna aceasta vom avea o vreme mai caldă decât în mod obișnuit.

Potrivit prognozei agrometeorologice făcută publică astăzi de către Administrația Națională de Meteorologie, în perioada 26 iulie-1 august, va predomina o vreme în general mai caldă decât în mod obișnuit, în cea mai mare parte a tării. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 25…35°C, în majoritatea zonelor de cultură.

Sub aspect pluviometric, sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoțite de descărcări electrice și intensificări temporare ale vântului, îndeosebi în nordul, vestul și centrul tării. De asemenea, cantitătile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiții de producere a grindinei.

În cultură de porumb, rezervă de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată și puternică) se va înregistra în Dobrogea, pe suprafețe extinse din Muntenia, sudul și izolat în estul Olteniei, sud-estul, nord-estul, estul și vestul Moldovei.

Regimul termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit va determină o intensificare a proceselor vegetative ale culturilor de câmp și pomi-viticole, îndeosebi pe suprafețele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Totodată, în zilele cele mai calde, pe fondul temperaturilor maxime ridicate din aer, situate frecvent peste pragurile biologice critice de rezistentă (Tmax>30…32°C) ale culturilor prăsitoare, se va semnala ofilirea și răsucirea aparatului foliar în orele de amiază, ingălbenirea frunzelor bazale, fortări stadiale, precum și o depreciere a stării de vegetație, în special pe terenurile unde se mențin deficite ridicate de umiditate în sol.

La grâul de toamnă înființat în perioadă optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar la culturile întârziate fenologic se va definitivă maturitatea deplină (80-100%). Floarea-soarelui își va definitivă formarea capitulului (100%), continuându-se fazele de înflorire (10-100%) și maturitate în ceară (10-70%).

Cultură de porumb va înregistra formarea paniculului (70-100%), înflorirea și mătăsirea (30-100%), precum și maturitatea în lapte (10-50%), îndeosebi la hibrizii extratimpurii și timpurii. Sfeclă de zahăr din principalele bazine de cultură își va continuă dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroșarea axei hipocotile (60-100%), iar cartoful pentru consum, înflorirea și creșterea tuberculilor (50-100%), precum și vestejirea vrejilor la soiurile de vară.

În majoritatea plantațiilor, semintoasele (măr, păr, gutui) se vor află în fazele de creștere a rodului, acumulare a zahărului și coacerea fructelor, iar samburoasele (cais, piersic și prun) vor parcurge măturarea fructelor și recoltarea. La vită de vie se vor semnala creșterea frunzelor, lăstarilor, iar la soiurile timpurii de masă, creșterea și izolat măturarea boabelor, în cea mai mare parte a podgoriilor.