Prognoza meteo pe 4 săptămâni: Precipitații excedentare și temperaturi mai scăzute

1

Se anunță ploi în regim excedentar până în prima decadă a lunii iulie, dar și temperaturi ușor mai scăzute în perioada următoare, conform estimărilor meteorologice publicate vineri de Administrația Națională de Meteorologie pentru intervalul 6 iunie-10 iulie 2023.

Astfel, pentru săptămâna 12-19 iunie, meteorologii estimează că valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în extremitatea de vest și de sud-vest a țării. Cu excepția extremității de est și de sud-est a țării, cantitățile de precipitații vor fi excedentare, mai ales în regiunile sud-vestice.

În săptămâna 19-26 iunie, temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă la nivelul întregii țări. Potrivit meteorologilor, și regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în regiunile nord-estice, însă în restul teritoriului cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare.

Potrivit estimărilor meteo publicate de ANM, și în săptămâna 26 iunie-3 iulie temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, însă cantitățile de precipitații vor fi excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele vestice și nord-vestice.

În săptămâna 3-10 iulie, mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. În schimb, regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi excedentar la nivelul întregii țări.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2003-2022.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.