Prognoza METEO pentru luna APRILIE: Cum stăm cu precipitațiile

2

Luna aprilie va fi una capricioasă din punct de vedere al ploilor, potrivit estimărilor publicate vineri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

Astfel, în săptămâna 1-8 aprilie, meteorologii apreciază că valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, iar regimul pluviometric va fi unul deficitar, mai ales în sud-vestul teritoriului. Excepție vor face regiunile nord-vestice, unde cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale.

În săptămâna 8-15 aprilie, temperaturile medii vor fi, de asemenea, mai ridicate decât cele specifice pentru acest interval, la nivelul întregii țări. În schimb, cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi excedentare în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Și în săptămâna 15-22 aprilie, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi ușor excedentar, în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 22-29 aprilie, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României. Potrivit meteorologilor, cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.

Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului și a cantităților de precipitații față de media perioadei 2004-2023.

ANM precizează că fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.