Aproximativ 5.000 de tineri fermieri vor putea beneficia de un program de circa 40 de milioane de euro prin care își vor putea achiziționa un sistem de irigare prin pricurare, independent energetic, pentru culturi de câte un hectar de legume și cartofi, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).
Programul pilot a fost lansat a lansat sâmbătă, la Bechet, județul Dolj, în prezența ministrului agriculturii, Petre Daea, și presupune presupune achiziționarea unui kit modular de irigații prin picurare, independent energetic, compus dintr-un set de panouri solare, un agregat de pompare și o instalaţie de irigare prin picurare, având comandă electronică pentru administrare automată. Valoarea unui astfel de kit, la care se adugă un container cu temperatură controlată pentru depozitare temporară, se ridică la aproximativ 10.000 de euro.
Programul se adresează tinerilor fermieri cu vârsta de până la 40 de ani, care trebuie să dețină o suprafață de teren în proprietate, arendare sau concesionare de la ADS, iar tehnologia de cultură va fi pusă la dispoziția beneficiarilor gratuit de către specialiștii din structurile județene ale MADR și din stațiunile specializate de cercetare.
Potrivit reprezentanților MADR, valorificarea producției rezultate se va face prin contracte încheiate cu Casa Română de Comerț Agroalimentar – UNIREA SA.
Programul vizează echilibrarea balanței comerciale cu legume și stabilizarea producției interne de legume și cartofi, iar sursele de finanțare vor fi asigurate astfel:
– 10 milioane euro din măsura DR-14 – Investiții în fermele de mici dimensiuni din PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 85%;
– 10 milioane euro din măsura DR-30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri) din PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 100%;
– 20 milioane euro din măsura DR-26 – Înființarea sistemelor de irigații din PNS și bugetul de stat, cu o intensitate a sprijinului de 65%.
Aflat la Bechet, ministrul Petre Daea ținut să facă și o demonstrație practică privind implementarea proiectului, cu sprijinul unui fermier, care are un astfel de modul de irigare cu consum scăzut de apă şi independenţă energetică.
„Astăzi, cu ajutorul unor fermieri, am socotit necesar să facem această demonstrație practică pentru a se cunoaște exact ce facem în România și care sunt obiectivele urmărite: absorbția integrală a banilor europeni, investirea corectă a acestora și dirijarea fondurilor acolo unde putem avea succes în producție și câștig pentru fermieri și nu în ultimul rând să ne asigurăm consumul de legume și echilibrarea balanței comerciale, obiectiv statal cuprins în programul de guvernare. (…) Pe baza acestui concept, am proiectat drumul acesta al modulului de irigare pentru irigarea unui hectar prin picurare, cu independenţă energetică şi cu comandă de la distanţă. Iată că avem în acest moment piesele necesare aici, care asigură pe de o parte distribuţia apei, pe de altă parte asigură continuitatea în irigare, în aşa fel încât la rădăcina plantei să fie tot timpul apă. Programul acesta se referă la tineri, tineri fermieri. Obiectivul nostru este să ajungă la 5.000 de fermieri în România, deci 5.000 de hectare care trebuie să fie irigate prin aceste măsuri, în aşa fel încât să realizăm cele 250.000 tone de legume şi cartofi, atât de necesare pentru a echilibra consumul de legume în România”, a declarat Petre Daea.