Programul Tomata, ajutor sau povară? ”Ne sărăcește din ce în ce mai mult”

1

Fermierii din sectorul legumicol se plâng de faptul că Programul Tomata nu produce efectele scontate. Potrivit acestora, în loc să ajute, programul tomata creează niște dezechilibre uriașe în piața de legume din România, fapt care duce la sărăcirea acestui sector.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu mai mulți legumicultori care împărtășesc această opinie.

”Programul tomata ne dă peste cap, ne îndreaptă către culturi pe care nu le-am făcut niciodată și ne duce către niște pierderi pe care nu ni le imaginam. Cel puțin anul trecut nu ne imaginam că putem avea asemenea pierderi. Din cauza programului, toată lumea vrea să cultive și roșii, indiferent de ce altceva cultivă; în fiecare an, prețul este destul de jos și nu reușim să facem profit.

Programul tomata vine ca o compensare a pierderii și în niciun caz ca un ajutor, ne sărăcește din ce în ce mai mult, iar oamenii tind să meargă pe niște culturi mai ieftin de făcut și destabilizează producțiile. Bazinele consacrate producătoare de varză au de suferit, pentru că toți ceilalți trebuie să cultive și altceva ca să-și completeze veniturile; cei de la Lungulețu, din cauza scăderilor de preț, tind să cultive și vânătă, și ardei, și atunci dau peste cap bazinele noastre; și uite așa se creează niște probleme care pleacă de la un banal program de 3.000 de euro”, a precizat legumicultorul Mihai Chesnoiu pentru AGRO TV.

Legumicultorii susțin că ar trebui impusă de urgență o măsură prin care supermarketurile să nu mai poată impune un adaos comercial atât de mare la legumele pe care le vând, pentru că diferența dintre prețul de achiziție de la fermieri și prețul de vânzare este uriașă.

”Haideți să ne întrebăm: dacă dumneavoastră cumpărați roșia cu 7-8 lei, iar de la noi pleacă cu 1,7 lei sau 2 lei… Unde sunt legile acelea că nu au voie să pună adaos mai mare de 30%?”, a spus Claudiu Breazu, legumicultor din județul Buzău.