Proiect: Prima de 20.000 Euro pentru producatorii agricoli. Cand intra in vigoare legea

42
Proiect: Prima de 20.000 Euro pentru producatorii agricoli. Cand intra in vigoare legea

Producătorii agricoli, fermierii de animale și pescarii ar putea beneficia de o primă din partea statului în valoare de 200 de euro pentru fiecare tonă de produs agricol primar sau pescăresc și de acvacultură dacă este vândută către procesatori sau câte 100 de euro în cazul în care produsele sunt vândute consumatorului final. Potrivit proiectului de lege, același beneficiar nu va putea primi mai mult de 20.000 Euro într-un singur an dacă vinde la procesatori. În cazul în care vinde direct pentru consum, beneficiarii vor putea primi maxim 10.000 Euro.

Raportul proiectului de lege privind stimularea producătorilor agricoli a fost finalizat de către Comisia pentru Agricultură din Camera Deputaților și trimis în plen pentru dezbatere.

Acesta prevede sprijinul celor care vând produse agricole primare, adică cereale, fucte, struguri, legume, miere de albine, animale vii, lapte, păsări, ouă, ciuperci de cultură, produse pescărești și de acvacultură, hamei.

În ceea ce privește sprijinul pentru crescătorii de păsări, prima acordată va fi în valoare de 200 euro pentru fiecare 10.000 de ouă vândute către procesator sau o primă de 100 euro pentru 10.000 de ouă vândute direct către consumator, scrie economica.net.

Obiectivul acestei legi constă în stimularea intrării produselor agricole autohtone în circuitul comercial și încurajarea producătorilor locali.

Condiții pentru a putea beneficia de primă:

  • producătorii trebuie să dețină în proprietate sau în arendă suprafețe de teren agricol, luciu de apă sau construcții destinate producției agriccole pe teritoriul României;
  • fiecare trebuie să prezinte atestat de producător sau alte documente/ licențe emise de autoritățile române;
  • producătorii trebuie să comercializeze marfa din propria producție;
  • trebuie făcută dovada comercializării produselor agricole primare.

Dacă proiectul de lege va obține aviz pozitiv, legea ar trebui să intre în vigoare anul viitor, la 1 ianurie 2021 și se va aplica timp de doi ani, până la data de 31 decembrie 2023.