Proiectul care și-a propus promovarea turismului rural!

QR4ALL este un concept care încearcă să creeze acțiuni de dezvoltare prin diferiți actori, influenceri în vederea promovării turismului rural spun inițiatorii proiectului. Este vorba despre 20 de tineri care au pus pe roate cel mai ambițios proiect de cooperare LEADER.

În cadrul proiectului de dezvoltare a turismului rural, sunt implicate 9 GAL-uri – GRUPURI DE ACȚIUNE LOCALĂ din județul Iași, 80 de unități administrativ teritoriale din județul Iași, dar și limitrofe județului Iași – Vaslui, Neamț, Botoșani (80 de lideri locali). Totodată sunt implicate 3 echipe interdisciplinare de documentare a resurselor cu potențial turistic din teritoriu și 3 echipe de filmare – care au bătut județul în lung și lat pentru a crea cele mai frumoase cadre cu autenticul din spațiul rural.
 
Tot în cadrul proiectului sunt 40 de trasee cicloturistice în mediul rural acoperit de cele 9 GAL-uri; 220 de biciclete – montain bike (și electrice) puse la dispoziție de către GAL-urile partenere cu titlu gratuit pentru a testa aceste trasee.
 
„80 de filme de prezentare a tradițiilor și locurilor pitorești din mediul rural (în fiecare teritoriu din cele 9 GAL-uri partenere), 1 ecran gonflabil pentru proiecție în aer liber – ca să le putem viziona și mândri că facem parte din comunitate; 1 scenă mobilă – pe care pot evolua artiștii locali din teritoriul celor 9 GAL-uri partenere; 46 de ATV-uri”, mai spun inițiatorii proiectului.
 
A fost realizat un GHID DIGITAL INTERACTIV sub formă de site prin intermediul codurilor QR.
Partenerii din cadrul proiectului sunt Asociația GAL „Colinele Iașilor” – GAL coordonator, Asociația GAL „Stejarii Argintii”, Asociația GAL „Valea Prutului”, Asociația GAL „Regiunea Rediu – Prăjeni”, Asociaţia GAL „Ștefan cel Mare”, Asociația GAL „Dealurile Bohotinului”, Asociația GAL „Microregiunea Belcești-Focuri”, Asociația GAL „Siret-Moldova”, Asociaţia GAL „Codrii Pașcanilor”.
 
Stimularea turismului rural prin identificarea și valorificarea obiectivelor locale din teritoriile GAL-urilor partenere, utilizând metode inovative și interactive reprezintă obiectivul principal al proiectului care are o valoare totală alocată de 1.034.563 euro.
Proiectul a fost preluat ca model de bune practici de alte GAL-uri din țară (GAL Ținutul Viei și Vinului din Vrancea și GAL Țara Zarandului din Hunedoara), însă la o scară mai mică de acoperire a teritoriului LEADER (proiecte de cooperare între 2 GAL-uri).
Inițiatorii proiectului mai spun că, secvențe din filmele realizate au ajuns la Festivalul de film documentar de Cannes.
 
Proiectul QR4ALL a câștigat premiul Ochiul magic oferit de Gala Premiilor Asociației Jurnaliștilor și Scriitorilor de Turism din România în anul 2023.