Promisiune făcută de Oros crescătorilor de porci: „samsarii vor trebui să respecte regulile”

Promisiune făcută de Oros crescătorilor de porci: „samsarii vor trebui să respecte regulile”

Cu ocazia dezbaterii moțiunii simple pe agricultură a PSD, cu titlul „Agricultura României este atacată de cel mai periculos dăunător – ministrul Adrian Nechita Oros” din plenul Camerei Deputaților, de luni, 29 martie 2021, Adrian-Nechita Oros, șeful MADR, a promis că niciun crescător de porci care respectă regulile minime pentru controlul și combaterea PPA nu va avea de suferit de pe urma Ordinului 24/2021.

În plus, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a precizat că vestitul Ordin 5 porci (mai nou Ordinul 6 porci al ANSVSA) va trebui respectat inclusiv de samsari, cei care sunt „vinovați”, în opinia sa, de răspândirea pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României.

„Niciun crescător de animale mic sau mare, care crește porc pentru consum sau pentru comercializare, și care respectă regulile minime pentru controlul și combaterea PPA nu va avea de suferit. Cu siguranță samsarii, prietenii dumneavoastră, vor trebui și ei să respecte regulile, pentru că regulile, nu-i așa, sunt pentru toți”, a afirmat Oros după citirea moțiunii în plenul Camerei Deputaților de către șeful Comisiei pentru Agricultură, deputatul PSD, Adrian-Ionuț Chesnoiu.

El acuză PSD că a „înroșit” țara cu PPA, iar deficitul balanței comerciale la carnea de porc este majoră.

„În trei ani, din 2017 până în 2019, aţi umplut toată țara, ați înroșit țara. Pesta porcină africană produce pagube prea mari economiei românești pentru ca românii să mai plece urechea la falsa voastră îngrijorare pentru țăranul român, pentru că nu vă pasă decât de samsari și de vânătorii de subvenții. 620 de milioane de euro este deficitul balanței comerciale la carnea de porc şi 500 de milioane de lei sunt despăgubirile anuale, în țară se produce doar 25% din carnea de porc consumată. Din cele 3,6 milioane locuri de cazare pentru porcii la îngrășat, doar 900.000 sunt ocupate, restul sunt în ferme falimentate”, a continuat Adrian Oros.

Cu privire la Ordinul 24/2021, Oros a precizat că acesta este similar cu cel lăsat de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, care prevedea creșterea unui număr maxim de 5 porci în gospodăria populației.

„Celebrul ordin despre care vorbiți este lăsat de domnul Daea. Domnul Daea a spus că doar 5 porci se cresc în gospodărie. Şi acum este în vigoare Ordinul 538/2019 emis de domnul Daea. Această Ordonanţa de Urgenţă despre care faceţi vorbire vine să aprobe un Plan de măsuri de urgenţă pentru supravegherea, prevenirea şi controlul pestei porcine africane în România şi pentru modificarea Legii vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006.

Este un act normativ care să statueze toate măsurile necesare pentru eradicarea şi combaterea PPA şi relansarea creşterii porcului în România. Harta României a rămas în continuare roşie, iar pericolul este să avem restricţii la export nu doar la porc şi carne de porc ci şi la alte produse agroalimentare dacă nu reuşim să stăpânim această boală, sau cel puţin să o localizăm”, a mai menționat ministrul Agriculturii.

Oros, un „veritabil mitoman”

În cadrul dezbaterii moțiunii simple pe agricultură, inițiată de PSD împotriva ministrului de resort Adrian-Nechita Oros, parlamentarul Adrian-Ionuț Chesnoiu, l-a catalogat pe șeful MADR drept „veritabil mitoman!”.

În textul moţiunii, PSD a scris că este obligatoriu ca ministrul Oros să plece urgent din funcţie, acuzându-l pe acesta că, după 17 luni de guvernare, nu a învăţat nimic şi agricultura traversează cea mai neagră perioadă din cauza „incompetenţei şi amatorismului” de care acesta a dat dovadă.

Potrivit moțiunii citită de deputatul PSD, agricultura autohtonă a avut în 2020 două recorduri negative, și anume cea mai pronunțată reducere de producție dintre activitățile economice – minus 16,2% la valoarea adăugată creată și cea mai mare creștere de prețuri – 10,5%.

„Mai credem, cunoscându-vă ura pentru fermierii mici și nefiscalizați că vreți să distrugeți în totalitate gospodăria țărănească și toată, dar absolut toată hrana acestui popor, să fie cumpărată din supermarket, cu proveniență din import. Ați dormit 17 luni de zile la post și acum le veți arunca în brațe celor de la ANSVSA răspunderea pentru incompetența dumneavoastră. Așa cum ne-am obișnuit deja, domnule Oros, veți minți din nou în fața națiunii. (…) Halal ministru, jalnic demnitar”, se preciza în moțiune.

Deficitul balanței comerciale cu produse agroalimentare și efectele sale

Statisticile MADR spun că balanța comercială s-a înclinat în favoarea produselor care au generat deficit. Vorbim mai exact de carnea de porc şi animalele vii din specia porcine, produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi, ciocolată şi alte preparate alimentare care conţin cacao, lapte, smântână, unt, brânzeturi şi alte produse lactate, preparate de tipul celor folosite pentru hrana animalelor, zahăr, băuturi alcoolice, preparate şi conserve din peşte şi îngheţată.

În 2020, primele două locuri în topul importurilor de produse agroalimentare au fost ocupate de carnea de porc şi produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi au ocupat cu un total de 280.100 tone (593 milioane de euro), respectiv 173.500 tone (383,3 milioane de euro). Preparatele pentru hrana animalelor s-au aflat pe poziţia a treia, cu o cantitate de 521.500 tone, în valoare de 325,4 milioane de euro.

Potrivit datelor Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), România înregistra pe 26 martie un număr de 407 focare active de pestă porcină africană (PPA) în 37 de judeţe, din care şapte în exploataţii comerciale şi şase în exploataţii comerciale de tip A, fiind afectate un număr de 104.408 porcine.