Promisiunea MADR pentru fermierii din Constanta! Investitii URIASE in sistemele de irigatii

8
Promisiunea MADR pentru fermierii din Constanta! Investitii URIASE in sistemele de irigatii

Promisiunea oficialilor MADR pentru fermierii din Constanța: cel puțin 429 milioane de euro pentru irigații! La întâlnirea fermierilor din Dobrogea cu reprezentanți din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, care a avut loc ieri, agricultorii au reușit să bată palma cu oficialii asupra mai multor probleme. Printre altele, reprezentanții ministerului le-au promis fermierilor investiții consistente în infrastructura de irigații, desecare și drenaj în anii următori. Prezent în emisiunea ”Agricultura la Raport”, fermierul Răzvan Filipescu a oferit câteva detalii de la discuțiile de la Minister.

”Noi așteptăm să vedem că se materializează lucrurile. Am plecat de la MADR cu angajamentul luat de domnul secretar de stat George Scarlat că din suma de 3,5 miliarde de euro care vor veni în România pentru partea de irigații, cel puțin 429 milioane vor fi alocate județului Constanța.

Noi am solicitat alocarea de fonduri suplimentare zonei Dobrogea, pentru că este o zonă care este supusă riscului de deșertificare. De asemenea, din experiența practică cu care noi ne-am confruntat ca și fermieri, ca și membri ai OUAI-urilor, am venit cu câteva lucruri concrete. Am înțeles că vor fi două linii de finanțare – o linie de finanțare prin care Ministerul Agriculturii prin ANIF va reabilita sistemul de irigații primar și SPP-urile. Aici trebuie să discutăm, pentru că sunt deja OUAI-uri înființate, care au deja protocol de predare-primire a activelor cu ANIF-ul. Iar pe măsura 4.3, noi am venit cu niște lucruri foarte clare și aplicate care ne interesează, din experiența anilor trecuți, pentru că sunt câteva lucruri care trebuie corectate”, a precizat fermierul Răzvan Filipescu pentru AGRO TV.

Fermierul din Dobrogea a precizat concret și câteva dintre problemele semnalate de agricultori la întâlnirea cu oficialii MADR, dar și câteva dintre soluțiile cu care au venit.

”În primul rând, în anii trecuți s-au acordat punctaje suplimentare pentru cei care au avut acces direct la apă sau la sursă gravitațională, au avut punctaj suplimentar cei care au mai avut proiecte depuse, excepție anul acesta. Ca să echilibrăm această competiție de proiecte, noi am spus să creem în funcție de gradul de ariditate la nivelul României niște punctaje suplimentare care să-i ajută pe cei din zonele mai aride să obțină un punctaj suplimentar”, a mai subliniat Răzvan Filipescu.