PROPOLISUL, UN ALIAT IN SANATATE

328

Albinele sunt atente la sănătatea noastră  și au grijă de noi prin multe feluri, iar unul din medicamente naturale pe care ni-l dăruiesc este propolisul. Propolisul este este un adevărat antibiotic natural și este folosit în scopuri terapeutice din cele mai vechi timpuri și de asemenea, cel mai puternic medicament antiinfecțios, fiind un aliat puternic în lupta cu răceala și gripa.

Acest medicament natural este o substanță preparată de albine din rășina culeasă de pe mugurii şi ramurile tinere de cireș, vișin, plop, mesteacăn, brad, molid, arin, la care adaugă ceară și secreții proprii.

Cu ajutorul propolisului, albinele clădesc o adevărată cetate în stupul lor. Acest preparat fiind armă puternică împotriva mucegaiurilor, microbilor, dar și pentru a scăpa de intrușii care s-ar putea infiltra în stup. De asemenea, acțiunea sa antimicotică, bactericidă și bacterio-statică previne chiar și îmbolnăvirea albinelor.

Aceste mici vietăți  crează  o ”farmacie” tradițională pentru noi, toate produsele apicole fiind extrem de benefice pentru sănătate, iar propolisul, nu trebuie să lipsească din casă.

Aceasta mai este utilizat pentru cancere și infecții cauzate de bacterii (inclusiv tuberculoză și infecții ale căilor respiratorii superioare), de viruși  și micoze. Propolisul este utilizat și  în special pentru cancerul nasului și gâtului; pentru tratarea verucilor; cât și pentru tratarea problemelor gastrointestinale.

Oamenii aplică uneori propolis direct pe piele pentru curățarea rănilor, herpes genital, răni hepatice, umflături de tot felul  și arsuri minore. Propolisul este de asemenea utilizat local pentru a trata rănilor și inflamațiilor la nivelul gurii dar și pentru a îmbunătăți vindecarea după o intervenție chirurgicală orală.

Acesta mai este utilizat și ca ingredient în produsele cosmetice. De asemenea, poate avea efecte antiinflamatorii și poate ajuta pielea să se vindece.

O varianta pentru a consuma propolis este tinctura. Dintre produsele vegetale şi apicole administrate pe cale orală, soluţiile alcoolice şi hidroalcoolice sunt cel mai uşor asimilate de către organism, efectul apărând la scurt timp. De aceea, se poate folosi cu succes, tinctura de propolis.