Planurile UE de a reduce pesticidele și riscurilor la jumătate și de a proteja mediile cele mai sensibile ar putea, sâmbătă, să capete o directie clară din partea miniștrilor agriculturii.
Într-o conferință de presă organizata astăzi la Bruxelles, oamenii de știință, organizatiile agricole inclusiv cele ecologice și inițiatorii „Salvați albinele și fermierii” au cerut guvernelor UE să negocieze rapid și constructiv propunerea legislativă de reducere a pesticidelor, fără a cere o evaluare suplimentara.
Propunerea pentru primele reduceri obligatorii de pesticide din UE a fost depusă în iunie de către Comisia Europeană, după aproape două decenii de eforturi eșuate de reducere a substanțelor chimice nocive. 660 de oameni de știință și-au exprimat sprijinul pentru planul de pesticide al Comisiei, pe 18 martie.
Miniștrii agriculturii ar putea anula propunerea Comisiei de reducere a pesticidelor
Sâmbăta viitoare, reprezentanții ministeriali de la Bruxelles sunt așteptați să susțină un vot definitiv asupra unui plan de a solicita Comisiei o „evaluare a impactului” suplimentară.
Întârzierea înseamnă că legislația ar putea să nu fie adoptată înainte de următoarele alegeri europene, moment în care, legislația ar fi „omorată”, potrivit diplomaților. Comisia Europeana s-a oferit deja să reducă protecțiile pentru grupurile sociale sensibile și habitatele ecologice.
17 din 26 de miniștri doresc evaluarea suplimentară a impactului pesticidelor asupra mediului
Procesele verbale clasificate de la o reuniune a miniștrilor din noiembrie, obținute de Global 2000, arată că 17 din 26 de miniștri doresc evaluarea suplimentară a impactului, inclusiv Austria, Bulgaria, Estonia, Finlanda, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Luxemburg, Letonia, Malta , Polonia, Portugalia, România, Slovacia și Slovenia, în timp ce Germania, Franța, Spania, Croația, Cipru, Belgia și Suedia se opun.
Expertul în chimie GLOBAL 2000 și co-inițiatorul Inițiativei cetățenilor europeni “Salvați albinele și fermierii”, dr. Helmut Burtscher-Schaden, a declarat:
„Unii miniștri folosesc „paralizia prin analiză” pentru a încerca să distrugă acest plan îndrăzneț al pesticidelor. Ei indică criza alimentară din Ucraina ca o justificare, dar opoziția lor se potrivește unui model de protejare a intereselor agricole mari care se întinde de aproape două decenii. (…). Majoritatea pare să se fi aliniat de partea greșită a argumentului, dar încă ar putea exista schimbări, așa că rezultatul votului nu este încă sigur.”
Eforturile politice de a abandona obiectivele de reducerea utilizării pesticidelor nu ne protejează de criza alimentară
„Eforturile politice actuale de a abandona obiectivele de durabilitate ale Pactului Verde European, inclusiv reducerea utilizării pesticidelor și restabilirea biodiversității, nu ne protejează de criza alimentară actuală, ci conduc la o agravare și la o criza permanentă. Deja, încălzirea globală și pierderea biodiversității afectează recoltele și mijloacele de trai din întreaga lume. Fereastra de oportunitate de a asigura un viitor locuibil pe această planetă prin acțiuni decisive și direcționate se închide rapid. Dacă nu reușim astăzi să inițiem transformarea necesară a sistemului nostru alimentar, așa cum este subliniat în strategia Farm to Fork, această situație se va înrăutăți considerabil”, a declarat semnatarul principal, Josef Settele de la IPBES.
Peste trei sute de mii de fermieri ecologiști din Europa oferă alimente sănătoase
„Peste trei sute de mii de fermieri ecologisti din Europa demonstrează în fiecare zi că modelele de agricultură ecologice și alte practici agro-ecologice, care nu folosesc îngrășăminte și pesticide sintetice, pot contribui la conservarea biodiversității și, în același timp, oferă alimente sănătoase de cea mai bună calitate și cantități suficiente. Pentru a rămâne așa, trebuie să ne protejăm ecosistemele. Reducerea utilizării pesticidelor sintetice și creșterea diversității agricole este esențială pentru a proteja resursele naturale de care depindem pentru a ne produce hrana. Prin urmare, IFOAM Organics Europe solicită tuturor statelor membre să continue să lucreze în mod constructiv la SUR”, a declarat Președintele IFOAM Organics Europe, Jan Plagge.
Suntem capabili să producem toate alimentele necesare fără costurile ridicate ale substanțelor chimice
„România este o țară a fermierilor mici, având peste 4 milioane de oameni activi în agricultură, cu peste 90% din fermieri care lucrează mai puțin de 5 hectare. Suntem siguri că cea mai strictă reglementare posibilă a tuturor inputurilor chimice din agricultură este binevenită pentru producătorii mici și mijlocii, deoarece contribuie la scăderea costurilor de producție, care este esențială în criza actuală. Contribuie la sănătatea mediului, a consumatorilor și a persoanelor care lucrează sau intră în contact direct cu aceste substanțe toxice. Suntem capabili să producem toate alimentele necesare și alimente chiar mai bune, fără costurile ridicate ale substanțelor chimice”, a spus fermierul Ramona Duminicioiu de la asociația Eco Ruralis, reprezentând peste 17.000 de fermieri și mici producători din România.
Miniștrii au delegat decizia la votul reprezentanților reuniți sâmbătă,10 decembrie, potrivit surselor GLOBAL 2000. Decizia va fi adăugată la o ședință ulterioară a consiliului ca punct A, adoptată la sfârșitul ședinței fără discuții, poate, pe 19 decembrie.
Procesul neobișnuit de grăbit este împins de președinția cehă a UE, care dorește să încheie chestiunea înainte de expirarea mandatului său.
Sursa foto HEJ Support