Protest cu ciobani si oi in fata primariei orasului-statiune Sangeorz-Bai

681

Asociația crescătorilor de ovine din orașul-stațiune Sângeorz-Băi, județul Bistrița-Năsăud, a organizat un protest autorizat în fața primăriei din localitate, ciobanii venind însoțiți atât de membrii familiilor, cât și de oile pe care le îngrijesc.

Protestul, dar și întâlnirea avută de oamenii nemulțumiți cu primarul din Sângeorz-Băi, Traian Ogâgău, au fost filmate și postate pe site-urile de socializare.

Conflictul dintre crescătorii de ovine și edil a început din toamna anului trecut, când noul primar ales a anunțat că intenționează să schimbe regulile privind concesionarea pășunilor, contracte în baza cărora ciobanii obțin subvenții de la APIA.

Într-un mesaj postat vineri pe pagina sa de Facebook, în timpul protestului, primarul din Sângeorz-Băi a încercat să își justifice poziția.

“Ei nu vor să înțeleagă decât cum vor dânșii și consideră aceste subvenții care le vin, 800.000 euro anual, Asociația crescătorilor de ovine consideră că sunt drepturile lor. Sunt drepturile lor, dar pe munții și hectarele sângeorzenilor, ale Consiliului local, averea Sângeorzului. Motiv pentru care încă de astă toamnă le-am propus un contract pe cinci ani de zile, ca să nu-și piardă niciuna dintre subvențiile pe care trebuie să le primească, însă au refuzat sub orice formă, numai metoda pe care o doresc dânșii, adică să le intre aceste subvenții pe fiecare agricultor în parte”, a afirmat Ogâgău.

El le-a reproșat ciobanilor că au distrus drumurile de acces spre stâne și că nu au păstrat curățenia pe terenurile pe care le-au concesionat, invocând totodată și valoarea redevenței anuale, de 200 lei pe hectar, care, în opinia lui, este la jumătate față de cât se cere în alte zone.

Protestarii au fost invitați la discuții în biroul primarului, însoțiți de jandarmi, dialogul purtându-se pe un ton ridicat și pe mai multe voci, fără a se găsi o soluție de compromis.

Traian Ogâgău (PNL) a convocat vineri dimineață o ședință extraordinară a Consiliului Local, de la care au lipsit aleșii PSD, motiv pentru care întrunirea nu s-a putut ține. O altă ședință extraordinară este programată să aibă loc luni, 10 aprilie, urmând să fie discutate problemele legate de concesionarea pășunilor.

Actualele contracte de concesiune expiră în toamna acestui an, fiind nevoie ca primăria să organizeze o nouă licitație.

Orașul-stațiune Sângeorz-Băi este situat la poalele Munților Rodnei și este cunoscut pentru proprietățile curative ale apelor sale minerale.