PROTEST in Arad! Mai multi primari si fermieri se revolta impotriva exploatarii gazelor de sist

24
PROTEST in Arad! Mai multi primari si fermieri se revolta impotriva exploatarii gazelor de sist

Problema exploatării gazelor de șist revine în atenția autorităților din județul Arad cu precădere în zona Curticiului. 20 primari din „Asociația Salvați Câmpia de Vest” s-au strâns la Combinatul Agroindustrial Curtici alături de mai mulți fermieri au făcut marti, 11 august 2020, un protest pentru a atrage atenţia asupra pericolului exploatarii gazelor de şist în zonă. Potrivit presei locale, aceştia se tem că o firma maghiară, care a cumpărat mai multe hectare de pământ ar dori să extragă gaze prin metode neconvenţionale. Asta ar duce, sustin aleşii locali, la o poluare masivă a solului.

La polul opus, reprezentanţii firmei acuzate spun că nu intenţionează să exploateze în zonă gaze prin metode neconvenţionale. Scandalul a început în urmă cu şase ani când o firmă din Ungaria a venit in judeţul Arad să ceară mai multor proprietari de teren din zona de graniţă să le permită să facă prospecţiuni pe parcelele lor. Localnicii şi autorităţile au înfiinţat Asociaţia pentru salvarea Câmpiei de Vest şi au dat în judecată investitorul maghiar pentru a pune capat acţiunii de prospecţie, scrie ziardearad.ro.

Procesele au dat câştig datorită localnicilor. Aceştia au aflat însă că firma maghiară a cumpărat 9 hectare de teren în Curtici şi Dorobanţ prin interpuşi. După cumpărarea terenurilor reprezentanţii firmei au cerut primarilor din zonă să le permită să intre cu utilaje pe străzi. Acum autorităţile locale se tem că substanţele ce ar putea fi folosite la  extargerea gazelor de şist ar contamina pânza freatică.

Ce spune firma maghiara?

Reprezentantii firmei maghiare susţin în continuare că nu au intenţionat niciodată să extragă gaze de şist în judeţul Arad.

„Panfora Oil & Gas nu cauta gaze de şist. Nu a avut niciodata intenţia de a căuta gaze de şist şi nu are niciun plan de a căuta gaze de sist în nicio localitate din judeţul Arad. Dincolo de faptul că perimetrul EX6 Arad nici măcar nu are potenţial de şist, aşa cum arată toate datele disponibile, Panfora Oil & Gas a semnat un accord cu Agenţia Naţonală pentru Resurse Minerale ale cărui prevederi legale NU includ nicio activitate legată de gaze de sist. ANRM a confirmat public acest lucru şi o poate face din nou oricand.

În cadrul operaţiunilor de explorare pentru identificarea resurselor de gaze convenţionale existente, Panfora Oil & Gas a achiziţionat câteva suprafeţe de pământ în zonă pentru a realiza forajele necesare. Achiziţionarea s-a facut prin intermediar pentru că Panfora nu are experienţa şi expertiza necesară acestor operaţiuni de cumpărare de terenuri, dar propietarul final este cunoscut, nu ne-am ascuns niciodată. Am achiziţionat aceste loturi tocmai pentru a nu perturba activitatea fermierilor din zonă şi a putea realiza operaţiunile de explorare fără a avea niciun impact asupra culturilor agricole existente.

Pentru a înlătura orice dubiu asupra intenţiilor, Panfora a propus tuturor comunităţilor locale semnarea unor acorduri legale prin care se angajeează să nu exploreze si/sau exploateze vreodată gaze de şist în regiune”, spun reprezentanţii firmei acuzate.

Localnicii continua sa proteste

Cu toate acestea, protestatarii susţin că nu cred în declaraţiile făcute şi vor continua protestele.

„Contrar Deciziilor Curții Constituționale nr. 585/2018 și 621/2018, prin care s-a stabilit foarte clar că, pentru efectuarea de operațiuni petroliere, titularul acordului petrolier trebuie să obțină un drept de folosință asupra terenurilor de la proprietari, deputatul Slavoliub ADNAGI, a strecurat 2 amendamente la proiectul de aprobare a OUG nr. 27/2020, care intră mâine la vot în Camera Deputaților, prin care dorește să se acorde drept de servitute companiilor petroliere pentru prospecțiuni geologice și geofizice asupra tuturor perimetrelor petroliere, care doar în vestul țării sunt în număr de 12, având o suprafață de aproape 1000 kmp fiecare”, a scris Bornea Florin, avocatul Asociației Salvați Câmpia de Vest, pe pagina sa de Facebook.