Mii de fermieri și transportatori din România protestează astăzi nemulțumiți de accizele mari la motorină, prețurile RCA, dar și de schimbările legislative intrate în vigoare de la 1 ianuarie. Coloane întregi de camioane și tractoare merg cu viteză redusă pe cele mai importante drumuri din țară, paralizând astfel traficul.
Transportatorii și fermierii din Buzău și-au dat întâlnire la marginea orașului încă de la primele ore ale dimineții. Aproximativ 60 de vehicule au plecat apoi către Capitală, iar viteza de deplasare a fost de 10-15 kilometri pe oră.
Transportatorii și fermierii trag un semnal de alarmă fiind nemulțumiți de prețurile mult prea mari ale RCA, creșterea accizei la motorină, dar și de schimbările legislative intrate în vigoare la 1 ianuarie.
„Aztăzi vom protesta pașnic. Ne îndreptăm de la Buzău către Capitală unde ne vom întâlni cu colegi din mai multe judeţe. Vom merge încolonați către Capitală și vom protesta pașnic. Principala nemulţumire în rândul transportatorilor este preţul RCA foarte mare în comparaţie cu statele din vestul Europei. Dorim o aliniere a prețului RCA, precum şi reducerea accizei la motorină. Suntem dispuși să continuăm până ne rezolvăm doleanțele. Avem nevoie de sprijin. Deocamdată, aceste este un protest spontan, încă nu s-a ajuns la o negociere directă cu autoritățile. Sperăm că autoritățile ne vor asculta și vom putea avea un dialog în acest sens”, a declarat Alex Perţea, unul dintre transportatorii ieșiți la protest.
Transportatorii trag un semnal de alarmă fiind nemulțumiți de prețurile mult prea mari ale RCA, creșterea accizei la motorină dar și de schimbările legislative intrate în vigoare la 1 ianuarie.
La rândul lor, fermierii au o listă largă de nemulțumiri.
„Și fermierii s-au alăturat acestui protest și al fermierilor, și al transportatorilor. Nemulțumirile, o parte din ele sunt comune. Legat de transportatori, RCA-ul care a crescut de a ajuns să aibă o valoare mai mare decât a unei mașini, în anumite condiții. Apoi, vorbim de situația României în general: creșterea accizei la motorină de la 1 ianuarie, abuzurile făcute de instituțiile statului, legat de agricultură, prețurile scăzute la cereale sub influența importurilor din Ucraina. Dintre revendicările noastre, ale fermierilor vorbim de echivalarea categoriei B cu categoria TR pentru utilajele agricole, înregistrarea la primărie a utilajelor doar cu facture, pentru că este aproape imposibil să mergi cu un utilaj agricol de 30-40 de ani să îi faci carte de identitate. Mai avem lipsa subvențiilor din conturi cu diferite tertipuri, la momentul ăsta: controale, monitorizare, nefuncționarea sistemelor de la APIA și de la ministere. Apoi vorbim de legea forței majore neimplementată, pentru a putea susține pe cei care au probleme. După doi ani de secetă, cei din agricultură au așa de mari probleme încât chiar nu-și pot susține cheltuielile. Apoi, avem nesusținerea printr-un cadru legislativ adecvat a fermierilor pentru înstrăinarea terenurilor către străini. Aceștia, în țările lor, au posibilitatea de a-și lua credite cu dobânzi zero, în condițiile în care la noi dobânzile sunt astronomice, în afară de faptul că nu putem să le accesăm. Lipsa legii arendei: avem o lege a arendei pe care tot o schimbă de 20 de ani și nu reușesc să facă una care să fie corectă. Iar, lipsa responsabilității angajaților statului față de greșelile pe care ei le fac. În momentul în care mergem și avem o problemă legată de Direcția Agricolă, de APIA, dacă un angajat face o greșeală, nu răspunde. Legat de abuzurile statului: vin în controale de deja ne dau impresia că suntem arestați sau condamnați în momentul ăla și se aplică tot felul de amenzi și ni se blocheză (activitatea). Același lucru este valabil și pentru transportatori. Mergem cu protestele până ni se rezolvă toate aceste probleme. De 30 de ani suntem mințiți, suntem jefuiți și nu reușim să ne rezolvăm anumite probleme. Faptul că în ultimii ani cei care au guvernat România au adus țara în deficitul ăsta financiar, asta nu înseamnă că noi trebuie să suportăm. Au greșit, să plătească! Deci noi am muncit, ne-am plătit dările la stat, iar în stilul ăsta nu se poate continua, să tragem tot noi ponoasele”, a declarat Georgian Calotă, un fermier ieșit și la protest.
Fermierii și transporatorii sunt deciși să continue mișcările de protest și în perioada următoare, și speră ca guvernanții să înceapă un dialog pentru ca revendicările lor să poată fi soluționate.
Sute de transportatori și fermieri protestează de asemenea și la Cluj, Constanța, ori pe centura Bucureștiului, dar și în alte orașe, fiind vorba de un protest care se extide la nivel național.